MENU

Auteur

- Nieuws

Nederland wereldwijd koploper op smartphonegebied

Nergens ter wereld wordt de smartphone zoveel gebruikt als in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse Global Mobile Consumer Survey 2017 van Deloitte. Niet alleen is het smartphonebezit procentueel het hoogst, ook ons 4G-gebruik is bovengemiddeld. Overigens wordt de smartphone voor steeds meer verschillende zaken dan alleen communicatie ingezet.

Nederland verzot op de smartphone
Uit het onderzoek komt naar voren dat 93 procent van alle Nederlanders inmiddels een smartphone bezit. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016. Ook de frequentie van het gebruik neemt toe; zo geeft 22 procent van alle smartphonegebruikers aan zijn toestel meer dan 50 keer per dag te gebruiken. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Verder neemt ons 4G-gebruik nog altijd toe, hoewel minder snel dan in andere landen. Zo’n 68 procent van alle gebruikers in Nederland heeft toegang tot een mobiele 4G-verbinding.

Smartphonegebruik steeds diverser
Dat de smartphone allang niet meer alleen voor communicatie wordt gebruikt is wel bekend. Toch meldt het onderzoek een aantal interessante zaken. Zo heeft de smartphone de tablet voorbijgestreefd als medium voor video en nieuws. Dit is een waarschijnlijk gevolg van de populariteit van zogenaamde phablets, smartphones met een extra groot scherm. Ook wordt de smartphone steeds meer gebruikt voor het online bestellen van producten en diensten, en het regelen van bankzaken. Die groeiende afhankelijkheid gaat overigens niet ongemerkt voorbij. Gemiddeld vindt 38 procent van alle gebruikers dat zij hun smartphone te veel gebruiken.

Samsung en Apple voeren markt aan
Net als voorgaande jaren blijven Samsung en Apple de wereldwijde smartphonemarkt aanvoeren. Samsung is daarbij koploper met 41 procent, gevolgd door Apple met 28 procent marktaandeel. Het marktaandeel van andere smartphonefabrikanten ligt wereldwijd onder de 10 procent. Samsung is al jaren zowel onder zakelijke gebruikers als consumenten in trek. Dat komt onder andere door de populariteit van de Galaxy S-lijn. Ook de Galaxy Note8, die zich met name op zakelijke gebruikers richt, draagt flink bij aan het aandeel van Samsung. Apple bracht eerder dit jaar de iPhone 8 uit, en kondigde een geheel nieuw toestel aan in de vorm van de iPhone X. iPhones vallen zakelijk in de smaak vanwege de sterke combinatie van veiligheid en robuustheid.   

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

 

Auteur