MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

Zo ziet de ideale werkplek er anno 2018 uit

Bedrijven besteden steeds meer aandacht aan een flexibele invulling van de werkplek. Het verhogen van productiviteit en medewerkerstevredenheid is een belangrijke reden om hiervoor te kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van werkplekspecialist Leesman en het Center for People and Buildings (CfPB). Bij de zoektocht naar de ideale invulling van de werkplek komt echter meer kijken dan flexibiliteit en mobiliteit. 

Medewerkersbeleving staat centraal 
De one-size-fits-all benadering is al lang niet meer de standaard bij het vormgeven van de werkplek. Variatie en keuzevrijheid zijn tegenwoordig belangrijke aandachtspunten. Daarmee komen bedrijven tegemoet aan de diverse taken binnen organisaties, persoonlijke voorkeuren en de wens voor actieve en gezonde medewerkers. Het zijn dan ook belangrijke factoren voor het verhogen van productiviteit en medewerkerstevredenheid. Er is echter geen kant-en-klare succesformule voor de invulling van werkplekken, aldus de onderzoekers. Dit kan echter worden bereikt door te experimenteren met succesfactoren en de medewerkersbeleving te monitoren. 

Pijlers van een goede werkplek 
Om het geheim achter de ideale werkplek te achterhalen richtten de onderzoekers zich op 21 bedrijven met een bovengemiddeld hoge tevredenheidsscore als het gaat om de werkplek. Trots, productiviteit en gemeenschapszin zijn belangrijke succesfactoren van de werkplek. Dat komt tot uiting in de volgende drie pijlers: 

Focus: medewerkers vinden het zeer belangrijk geconcentreerd en gefocust te kunnen werken. Het is met stip de belangrijkste voorwaarde bij de werkplekinvulling. 

Samenwerking: een open kantoortuin, informele werkomgevingen en stilteruimtes worden door veel medewerkers erg gewaardeerd. Samenwerking wordt hiermee gestimuleerd, wat ten goede komt aan de productiviteit van medewerkers

Gemeenschap: medewerkers vinden het prettig als ze het gevoel hebben bij een groep te horen en gezamenlijke doelen na te streven. Er is geen specifieke manier om hier invulling aan te geven met betrekking tot de werkplek. Deze gedachte zou echter vanuit de organisatie moeten worden ondersteund.

Aandachtspunten voor tevredenheid 
Volgens het CfPB bestaat de concrete invulling van de werkplek uit: 

  1. Een doordachte combinatie van communicatie, concentratie en privacy
  2. Een prettig binnenklimaat (met enige mate van persoonlijke controle)
  3. Voldoende daglicht
  4. Lichte en natuurlijke kleuren
  5. De juiste voorwaarden, zoals IT-faciliteiten, archiveringsmogelijkheden en digitalisering van werk
  6. Duidelijke gedragsregels

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee