MENU

Auteur

- Nieuws

Vijf IT-voorspellingen voor 2018

De laatste weken van het jaar zijn een mooi moment om vooruit te kijken naar trends en ontwikkelingen. En het beloven enerverende tijden te worden binnen vrijwel de gehele zakelijke IT en telecom. De smartphonemarkt zal naar verwachting opnieuw groeien. Ook op het gebied van de cloud en IoT staan er een aantal mooie ontwikkelingen op stapel. Enkele voorspellingen op het gebied van IT- en telecomontwikkelingen in 2018.   

Mobiele telefonie
2018 belooft een goed jaar voor de smartphonemarkt te worden. Marktonderzoeksbureau Gartner voorspelt dat de markt met 2 procent zal groeien ten opzichte van 2017. Hiermee zou de grootste groei sinds 2015 worden gerealiseerd. De onderzoekers verwachten dat met name de iPhone X hierin een belangrijk aandeel zal hebben. Net als voorgaande jaren zullen smartphones met 86 procent het meest verkochte type telefoon zijn.

Vaste telefonie
VoIP, ofwel bellen via internet, is in 2017 uitgegroeid tot de zakelijke standaard. Dit gaat ten koste van telefonie via de vaste lijn, dat overigens al jaren in populariteit afneemt. Dat is logisch, want digitale alternatieven zijn vele malen flexibeler en kostenefficiënter. De verwachting is dan ook dat de vraag naar digitale telefonieoplossingen zoals hosted telefonie ook in 2018 zal blijven groeien. Die vraag zal mede worden versterkt door het naderende einde van ISDN, dat in september 2019 zal worden uitgefaseerd.

Security                                   
Vanaf 25 mei 2018 wordt de GDPR een stuk strenger gehandhaafd. Deze Europese wetgeving is in 2016 in het leven geroepen om de privacy en data van klanten sterker te beschermen. Organisaties die niet voldoen aan de richtlijnen van deze wet riskeren torenhoge boetes. In het laatste kwartaal van 2017 voorspelde Gartner dat minder dan 50 procent van alle organisaties voldoende is voorbereid op deze wet. Het zou dus kunnen dat we in 2018 voor het eerst hoge boetes uitgedeeld zien worden, en bedrijven te maken krijgen met reputatieschade als gevolg van negatieve publiciteit.

Cloud
Ook in 2018 zal de cloudmarkt voor een groot deel in handen zijn van een aantal grote spelers; Amazon Web Services, Microsoft en Google bezitten een gezamenlijk marktaandeel van 76 procent in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Forrester. Ook in 2018 zal de cloudmarkt als geheel blijven groeien. Zo wordt er een jaarlijkse groei van 22 procent verwacht.

Internet of Things 
2018 zal nog niet het jaar zijn waarin IoT massaal doorbreekt, maar toch zijn er interessante ontwikkelingen te melden. De onderzoekers van Forrester voorspellen dat IoT-netwerken steeds meer zullen zijn toegespitst op specifieke bedrijfstakken. Zij zien echter ook dat sterke beveiliging een uitdaging blijft. Dat komt doordat de kosten hiervoor hoog zijn, en de invoering complex. Cybercriminelen zullen zich vaker gaan richten op aanvallen met geld als beoogd doelwit, waarbij de totale schade als gevolg van deze aanvallen zal toenemen. Innovaties, zoals het onlangs door KPN uitgerolde LTE-M, zullen de mogelijkheden op het gebied van data-uitwisseling steeds breder maken. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates. 

Auteur