MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

Vijf futuristische technologieën in de zakelijke praktijk van vandaag

De mogelijkheden op het gebied van zakelijke IT blijven zich continu doorontwikkelen. Steeds vaker leidt dat tot oplossingen die we voorheen alleen in sciencefictionfilms zagen. Sterker, veel van die oplossingen maken tegenwoordig deel uit van menig bedrijfsproces. Een vijftal voorbeelden van futuristische technologie die je vandaag al veelvuldig kunt tegenkomen. 

1. Augmented reality 
Augmented reality (AR) is een techniek die digitale objecten deel uit laat maken van de echte wereld. Deze techniek zie je tegenwoordig veel terug op mobiele devices, zoals tablets en smartphones. Via de camera wordt de echte wereld in beeld gebracht, met de toevoeging van digitale, interactieve objecten. Denk aan informatie over de omgeving, navigatie en instructies voor het gebruik van apparatuur. AR wordt nu al veel gebruikt in de medische sector, design, transport en educatie. 

2. Machine learning 
Machine learning is een voorbeeld van kunstmatige intelligentie. Hierbij worden technieken ontwikkeld die het zelflerend vermogen van machines stimuleren. Een mooi voorbeeld zijn algoritmes, waarbij regels en patronen worden gebruikt die machines bijstaan in het nemen van beslissingen. Vandaag de dag zien we deze techniek onder andere terug op het gebied van online advertising, zoekmachines zoals Google en spamfilters. 

3. Internet of Things 

Het Internet of Things (IoT) bestaat al even, maar begint nu eigenlijk pas volwassen te worden. Dat komt omdat steeds meer devices op het IoT kunnen worden aangesloten, en ook de verbindingsmogelijkheden zijn toegenomen. Denk aan de ontwikkeling van LoRa, waarmee apparaten op een laagdrempelige manier data kunnen uitwisselen. 

4. Chatbots 
Binnen klantenserviceomgevingen worden chatbots steeds vaker ingezet. Deze oplossingen zijn de laatste jaren steeds geavanceerder geworden. Het verschil tussen mens en software is daardoor vaak niet eens meer te herkennen. Op basis van trefwoorden kan de chatbot vaak heel efficiënt een bepaald vraagstuk herkennen en daar de juiste oplossing aan verbinden. 

5. 3D-printing 

3D-printing stelt je in staat om digitale tekeningen direct om te zetten in driedimensionale concepten. Nu al wordt deze techniek veel gebruikt op het gebied van productontwerp en architectuur. Er zijn bijvoorbeeld al hele bruggen en zelfs huizen vervaardigd via 3D-printing.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecomnieuws.

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee