MENU

Auteur

- Nieuws

Nieuwe beveiligingstechniek voor wifi later dit jaar beschikbaar

Noodzaak voor nieuwe standaard

WPA2 was de afgelopen twintig jaar de standaard in het beveiligen van wifi-netwerken. Onder andere smartphones, routers en laptops maken gebruik van deze techniek. Maar technologie staat niet stil. Gelijktijdig groeit ook het aantal dreigingen, zoals malware en hacks. Hackers gaan bovendien steeds geavanceerder te werk. WPA2 is daar steeds minder tegen bestand. Zo werd in oktober 2017 nog een groot lek in de techniek gevonden dat het mogelijk maakte gegevens te onderscheppen. In combinatie met de populariteit van openbare wifi-netwerken werd het dan ook hoog tijd voor een update.

Toekomstbestendige beveiliging  

WPA3 sluit wat dat betreft aanzienlijk beter aan bij de beveiligingsproblematiek van deze tijd. Zo wordt gebruik van openbare wifi-netwerken een stuk veiliger. Deze zijn vaak slecht of helemaal niet beveiligd. Kwaadwillenden kunnen hierdoor makkelijk inbreken op aangesloten apparaten en deze inzien. Met WPA3 wordt dit veel moeilijker. Dat komt doordat de techniek gebruikmaakt van individuele dataversleuteling. Hierbij worden verbindingen tussen apparaten onafhankelijk van elkaar beveiligd. Ook biedt WPA3 extra bescherming tegen zogenaamde brute force-aanvallen. Hierbij proberen hackers wachtwoorden te raden door veel combinaties achter elkaar te proberen.

Uitkomst voor de mobiele gebruiker

Steeds meer organisaties stellen hun medewerkers in staat mobiel te werken. Dat kan thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook op flexplekken, in horecagelegenheden en in het ov. Tot dusver was dat behelpen; door de slechte beveiliging waren mobiele gebruikers niet altijd even zeker over hun online veiligheid. Zeker zonder aanvullende beveiliging zoals Mobile Device Management was het kinderspel voor kwaadwillenden om gevoelige zakelijke gegevens te onderscheppen. Met de nieuwe standaard wordt er dan ook een goede stap gezet rondom mobiel werken en online veiligheid.   

Beschikbaarheid 
Fabrikanten van hardware zullen hun apparaten moeten laten certificeren voor WPA3. Dat kost tijd en geld. Het zou daarom kunnen dat oudere hardware deze techniek niet zullen ondersteunen. De eerste WPA3-gecertificeerde apparaten zullen naar verwachting later dit jaar beschikbaar worden. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

 

Auteur