MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

Hoe duurzaam gebruik van ICT leidt tot zakelijk voordeel

Duurzaamheid is maatschappelijk terecht een veelbesproken onderwerp. Een actief duurzaamheidsbeleid toont maatschappelijke betrokkenheid. Daarmee geef je een positief signaal af in de hele keten. Een aantal voorbeelden van duurzame inzet van ICT, en hoe dit zich uitbetaalt in voordelen voor je bedrijf. 

Automatiseer je processen 
Automatisering laat bedrijfsprocessen veel efficiënter verlopen. Efficiëntie leidt in de regel tot kostenbesparingen. Een voorbeeld daarvan is het Internet of Things. Hiermee wisselen verbonden apparaten gegevens met elkaar uit via sensoren. Daardoor wordt de werking en status van systemen inzichtelijk. Zo kunnen processen nog optimaler worden ingericht. Denk aan automatische uitschakeling van kantoorverlichting bij een lage bezetting. Ook aanvulling van magazijnvoorraden kunnen zo veel efficiënter worden ingepland. Daardoor wordt het aantal vervoersbewegingen verminderd. Ook dat is goed voor het milieu en de eigen beurs.

Lease en cloudgebruik
 
Ook via het leasen van ICT ontstaat duurzaamheid. Dat kan op allerlei verschillende manieren. De provider kan je bijvoorbeeld specialistisch advies bieden over welke hardware het meest energiezuinig is. Door te kiezen voor een externe clouddienst hoef je zelf geen investeringen te doen in een eigen, kostbare cloudomgeving. Bovendien zorgt de cloud er voor dat de belasting op je eigen hardware veel minder wordt. Dat is goed voor de functionaliteit en levensduur. 

Maak gebruik van refurbishment 
Refurbishment wordt steeds populairder. Hierbij wordt oude hardware opgeknapt en opnieuw in de markt aangeboden, tegen flinke kortingen, en met vergelijkbare garantiemodellen als de fabrikant. Door refurbished-modellen aan te schaffen bespaar je een hoop geld. Ook weet je dat je een toestel hebt waar geen nieuwe grondstoffen voor zijn gebruikt. Ook je huidige toestellen kun je laten refurbishen. Daarmee verleng je de levensduur van je device. Zo profiteer je van een gunstigere Total Cost of Ownership. 

Maatschappelijk verantwoorde verwerking 
Er zijn veel mogelijkheden om je oude hardware duurzaam te laten verwerken. Deze kan worden gerecycled, opnieuw worden aangeboden in de markt of aan goede doelen worden geschonken. Oude restdata wordt daarbij op gecertificeerde wijze verwijderd. In ruil voor de oude hardware ontvang je een compensatie. Zo weet je zeker dat je oude hardware op maatschappelijk verantwoorde wijze wordt verwerkt, en hou je er ook nog wat aan over. 

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates. 

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee