MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

Gartner Hype Cycle 2018 – mens en technologie komen samen

Gartner presenteerde onlangs de Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2018. In dit jaarlijkse onderzoek wordt een beeld geschetst van technologie die in de nabije toekomst een belangrijke rol in ons leven zal gaan spelen. Ook zakelijk zijn er veel interessante technologieën in opkomst. Een greep uit de trends die we in de volgende vijf tot tien jaar kunnen verwachten. 

Kunstmatige intelligentie 

Kunstmatige intelligentie is een term die ook op het zakelijk vlak steeds vaker opduikt. Gartner verwacht dat deze technologie binnen tien jaar vrijwel overal aanwezig zal zijn. Kunstmatige intelligentie zal zakelijke processen flexibeler maken en kunnen automatiseren. De toepassingen zijn erg breed. Denk aan robotisering, neurale netwerken voor data-intensieve taken, virtuele assistenten en vliegende autonome voertuigen. Dit zal zorgen voor zakelijke mogelijkheden die we nog niet eerder hebben gezien. Het opkomende Platform-as-a-Service zal een steeds grotere rol spelen in het ondersteunen van kunstmatige intelligentie. 

Digitale ecosystemen 

Het gebruik van nieuwe technologie zal sterk afhankelijk zijn van digitale ecosystemen. Binnen deze ecosystemen werken verschillende processen samen ter ondersteuning van de technologie. Denk aan communicatie tussen apparaten door middel van data. Het IoT en blockchain zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Digitale ecosystemen zullen leiden tot snellere en slimmer ingerichte bedrijfsprocessen. Dat kan onder andere leiden tot meer efficiëntie. 

Mensgerichte technologie 
De onderzoekers van Gartner verwachten dat mens en technologie steeds meer verbonden zullen zijn. Dat betekent concreet dat technologie een steeds groter onderdeel van het leven zal worden. Dit heeft als resultaat dat onder andere woon- en werkruimten steeds slimmer zullen worden ingericht. Zo kunnen werkruimtes worden ingericht met sensoren. Medewerkers krijgen hierbij een melding welke werkplek vrij is als zij het kantoor betreden. Een ander voorbeeld is 4D-printing. Net als bij 3D-printing kunnen allerlei materialen worden geprint. Het verschil is dat 4D-geprinte materialen van vorm veranderen op basis van hun omgeving. Denk aan temperatuur of aanraking met water. Dat biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van productontwerp, architectuur en transport. 

Onbeperkte infrastructuur 

Door ontwikkelingen op het gebied van cloud computing zullen infrastructuren niet langer beperkt zijn. Zij zullen altijd beschikbaar en onbeperkt zijn. Dat wordt mogelijk gemaakt dor technologieën als 5G, neurale netwerken en quantum computing. De verwachting is zelfs dat binnen twee tot vijf jaar aanzienlijke stappen op dit gebied zullen worden gezet.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates. 

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee