MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

EU bereikt akkoord over nieuwe maximumtarieven

Het Europarlement en de Raad van de Europese Unie zijn tot een akkoord gekomen over nieuwe telecomregels. Zo zijn er nieuwe maximumtarieven voor gesprekken binnen de EU vastgesteld. Daarnaast moeten de nieuwe regels bijdragen aan verschillende doelstellingen rondom digitalisering in de EU. Het zijn interessante ontwikkelingen voor zowel consument als organisatie. 

Nieuwe afspraken rondom telefonie 
De nieuwe afspraken zijn geborgd in de Electronic Communications Code. De telecomregels binnen de EU worden hiermee geüpdatet. Dat gebeurde voor het laatst in 2009. Een van die afspraken is een nieuw maximumtarief voor internationale telefoongesprekken tussen gebruikers in de EU. Dit is vastgesteld op 19 cent per minuut. De maximale kosten voor het verzenden van sms-berichten is op 6 cent gezet. Hiermee wordt er meer standaardisatie aangebracht in de tarieven die tot dusver schommelden tussen 5 en 80 cent per minuut. 

Blik op de toekomst 

De nieuwe regels volgen de afschaffing van roamingkosten in juni 2017. Daardoor werd mobiel bellen, sms- en datagebruik in het buitenland al een heel stuk voordeliger. Het akkoord heeft overigens niet alleen betrekking op telefonie. Het moet ook bijdragen aan de beschikbaarheid van 5G-frequenties vóór 2020. Denk hierbij aan het waarborgen van voldoende radiospectrum. Daarnaast moeten de nieuwe regels voldoen aan de eerder bepaalde connectiviteitsdoelstellingen. Hierin staat onder andere vermeld dat publieke instellingen in 2025 moeten kunnen beschikken over een internetverbinding van 1 Gbit/s. 

Voordelig voor consument en organisatie 

De nieuwe telecomregels dragen fors bij aan de digitalisering van Europa. Investeringen zorgen er immers voor dat netwerken steeds sneller worden. Dat opent de deur tot snellere en betere diensten waar de consument van kan profiteren. Het stelt operators ook in staat nieuwe en gecombineerde diensten aan te bieden waarmee zij zich kunnen onderscheiden. De nieuwe telecomregels moeten nog wel formeel worden goedgekeurd door de afzonderlijke lidstaten en het Europarlement. Daarna hebben lidstaten twee jaar de tijd om de wetgeving in te voeren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee