MENU

- Nieuws

Eenvoudig je persoonlijke beveiliging verbeteren doe je zo

Op beveiligingsgebied richten veel bedrijven zich vaak alleen op hun bedrijfs-ICT. Toch zijn het vooral de eigen medewerkers die de grootste beveiligingsrisico’s veroorzaken. Dat heeft vaak niet te maken met kwade bedoelingen, maar met onwetendheid over mogelijk onveilig handelen. Gelukkig zijn er veel handigheidjes waarmee je je online veiligheid zelf direct kunt verbeteren. Een aantal tips.

Kies een sterk wachtwoord
Een klassieker, en nog steeds een van de meest effectieve beveiligingsmethoden. Gebruik een sterk wachtwoord voor de beveiliging van je device en accounts. Een manier om sterke wachtwoorden te maken is door een combinatie van cijfers, speciale tekens en woorden te gebruiken. Hoe langer en moeilijker het wachtwoord, hoe lastiger het te kraken is. Zorg er daarnaast voor dat je dit wachtwoord periodiek verandert, bijvoorbeeld eens per halfjaar.

Gebruik een screen cover voor je mobiele device

Werk je vaak mobiel of op openbare plekken? Dan zit je natuurlijk niet te wachten op lieden die meekijken op je laptop of smartphone. Dit soort gedrag kun je makkelijk voorkomen door screen covers te gebruiken. Hiermee wordt het zicht op beeldschermen vanuit bepaalde hoeken geblokkeerd. Een eenvoudige en simpele truc om je gegevens veilig te houden.

Gebruik alleen betrouwbare USB-sticks
USB-sticks met malware vormen een groot gevaar voor de dataveiligheid. Koppeling met je device is al genoeg om deze malware te installeren. Na installatie hebben hackers vrij spel om rond te neuzen in je gevoelige bestanden. Gebruik dus nooit zomaar onbekende USB-sticks die je aantreft in openbare ruimtes. Deze tactiek wordt namelijk steeds populairder onder cybercriminelen.

Wees alert op social engineering
Social engineering is het verkrijgen van gevoelige informatie door in te spelen op de zwakste schakel binnen computersystemen: de mens. Dit kan op verschillende manieren. De populairste manier is het versturen van nep-e-mails uit naam van bijvoorbeeld banken. Dit wordt ook wel phishing genoemd. Kwaadwillenden doen zich hierbij bijvoorbeeld voor als medewerker. Op die manier proberen ze gevoelige informatie zoals wachtwoorden en financiële gegevens te achterhalen. Ontvang je een dergelijke mail, controleer dan altijd het e-mailadres van de afzender. Vaak kun je hieruit al afleiden of de e-mail legitiem is of niet.         

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.