MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

Een onkraakbaar wachtwoord maken doe je zo

Een goede basisbeveiliging begint bij een sterk wachtwoord. Toch komt het nog vaak voor dat er wachtwoorden worden gebruikt die bijzonder makkelijk te kraken zijn. Denk aan het beruchte ‘1234567’ en andere veel te simpele variaties. Een goed wachtwoord maken hoeft echter helemaal niet moeilijk te zijn. Een aantal tips. 

Geen wachtwoord, maar een wachtzin 

Het gebruik van zogenaamde wachtzinnen wordt steeds populairder. Zoals de naam al doet vermoeden is een wachtzin een complete zin die makkelijk te onthouden is. Een voorbeeld: ‘mijn gezin bestaat uit vier personen’. Die zin zou je nog kunnen aanvullen met een bepaalde cijfercombinatie. Een dergelijke zin maakt het heel erg moeilijk voor hackers om het wachtwoord te kraken. Afgeraden wordt om spreekwoorden en gezegden te gebruiken. Deze zijn immers een stuk makkelijker te kraken. 

Gebruik een lang wachtwoord 
Hoe meer karakters een wachtwoord bevat, hoe meer combinaties er mogelijk zijn en hoe moeilijker het dus te kraken is. Om het kwaadwillenden helemaal lastig te maken gebruik je een wachtwoord bestaande uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Volgens beveiligingsexpert Robert Graham kost het 3000 jaar om zo´n wachtwoord te kraken. Geen cybercrimineel die zich daaraan zal wagen. 

Gebruik diverse variaties 
Om het voor jezelf wat makkelijker te maken kun je je sterke wachtwoord per dienst aanpassen. Dat doe je heel eenvoudig door er een paar extra letters of cijfers aan toe te voegen. Hierdoor beschik je over sterke en makkelijk te onthouden wachtwoorden voor iedere dienst.

Verander regelmatig je wachtwoord 

Hoewel je met deze tips erg sterk beveiligd bent is het toch verstandig om regelmatig je wachtwoord te wijzigen. Naast hackers heb je immers ook te maken met andere risico’s die gevolgen kunnen hebben voor je online veiligheid. Verander je wachtwoord daarom eens per halfjaar. Daarmee bouw je een extra veiligheidsbuffer in en ben je doorlopend weerbaar tegen hacks, malware en ander online leed.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee