MENU
Youri Jozee

Auteur

- Nieuws

Dit zijn de vijf belangrijkste IT-trends in 2020

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Ook 2020 belooft weer een interessant jaar te worden op het gebied van IT en telecom; diverse marktanalisten hebben hun verwachtingen rondom trends en ontwikkelingen onlangs bekendgemaakt. Welke technologieën zullen in 2020 uitgroeien tot gamechangers, en wat zijn de voordelen ervan voor je bedrijf? Een greep uit de bevindingen.

5G wordt concreter
Diverse providers, zoals T-Mobile en KPN, zetten vol in op de ontwikkeling van 5G. In 2020 zullen netwerken technisch klaar worden gemaakt voor de uitrol van deze supersnelle verbinding. 5G belooft snelheden en bandbreedtes die voorheen ondenkbaar waren, met veel nieuwe zakelijke mogelijkheden als gevolg. Door de snellere datadoorvoer zal automatisering nog beter mogelijk worden, waardoor talloze processen veel efficiënter worden ingericht.

Databeveiliging wordt transparanter
Door digitalisering beschikken organisaties over steeds meer persoonsgegevens. Berichtgeving in de media en de GDPR zorgen ervoor dat klanten zich steeds meer bewust zijn van de risico’s van datalekken, zo melden de onderzoekers van Gartner. Een transparante verwerking van data zal daardoor belangrijk worden in het nieuwe jaar. Het is een belangrijke voorwaarde om het klantvertrouwen te waarborgen.

Omarming van Wifi 6 
Wifi 6 is de nieuwe wifistandaard die gebruik in omgevingen met veel gebruikers een stuk efficiënter maakt. Wifi 6 is aanzienlijk sneller en biedt een grotere capaciteit en een groter bereik. Daardoor kan de wifidekking in organisaties flink worden verbeterd. Daarnaast is het mogelijk om netwerkverkeer te routen naar wifi 6. Zo biedt de techniek op drukke mobiele netwerken een vergelijkbare ervaring. Daarmee zorgt wifi 6 voor veel voordeel in drukke omgevingen, op flexplekken en voor mobiel werken in het algemeen. Op dit moment worden de eerste devices gecertificeerd, waardoor de verwachting is dat Wifi 6 in 2020 voet aan de grond zal krijgen.

Edge computing wordt populairder
De cloud wordt inmiddels breed omarmd door een groot deel van de Nederlandse bedrijven. Data die in de cloud opgeslagen staat moet zo snel mogelijk toegankelijk zijn voor de eindgebruiker. Edge computing maakt dat mogelijk. Hierbij worden content en data opgeslagen op locaties die veel dichter bij de gebruiker staan. Dat zorgt voor minder vertraging bij dataverwerking, waardoor content en data sneller toegankelijker worden. Gartner verwacht dat edge computing, mede gezien het groeiende aantal mobiele devices, in 2020 een vlucht zal nemen.

Toename gebruik kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie wordt nu reeds, zij het op kleine schaal, zakelijk toegepast. Denk bijvoorbeeld aan navigatie-apps en smartphoneassistenten. In 2020 zullen de mogelijkheden alleen nog maar toenemen. Analisten van marktonderzoeksbureau McKinsey & Company verwachten dat kunstmatige intelligentie rond 2030 een totale waarde van wel € 13 biljoen kan toevoegen aan de wereldeconomie. Op basis daarvan kan worden geconcludeerd dat we ook in 2020 volop nieuwe toepassingen op dit gebied kunnen verwachten.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecomnieuws.

Youri Jozee

Auteur