MENU

Auteur

- Nieuws

Digitalisering in Nederland bereikt nieuwe hoogte

Zowel zakelijk als privé is de digitalisering nog altijd in volle gang; er wordt meer mobiele data verbruikt dan ooit. Ook het aantal aansluitingen voor supersnel internet stijgt nog steeds. Dat blijkt uit de Telecommonitor over de eerste helft van 2017 van telecomtoezichthouder Autoriteit Consument & Markt. De cijfers tonen aan dat Nederlandse gebruikers de voordelen van digitalisering breed omarmen.

Meer data, snellere verbindingen
Het mobiele dataverbruik in Nederland groeide opnieuw fors in de tweede helft van 2017. In Q2 2017 werd er zo’n 77 miljard mb verbruikt, een stijging van maar liefst 25 procent ten opzichte van Q1. De groei is een gevolg van de populariteit van mobiele abonnementen met ongelimiteerde data. De steeds grotere dataconsumptie beperkt zich overigens niet alleen tot mobiel. Ook op het gebied van vast internet neemt de vraag naar snelle verbindingen toe. Het aantal breedbandaansluitingen steeg met 23.000 stuks naar 1.107.000. Breedbandinternetaansluitingen stegen met 7.000 naar 3.358.000. Dit gaat ten koste van het aantal DSL-aansluitingen, dat steeds verder daalt.

Vaste telefonie loopt verder terug
Op het gebied van vaste telefonie en breedband bleven de ontwikkelingen in lijn met voorgaande perioden. Het aantal aansluitingen voor vaste telefonie blijft teruglopen. Gedurende 2017 liep het aantal aansluitingen terug van 6,290 miljoen naar 6,223 miljoen. Dat leidde ook tot een lagere omzet en minder verbruik aan belminuten. Het kan worden aangenomen dat vaste telefonie terugloopt doordat mobiele en IP-alternatieven steeds populairder worden.

Digitalisering in de zakelijke markt 
Ook de markt voor zakelijke netwerkdiensten kon rekenen op een fraaie groei. Het aantal zakelijke glasvezelaansluitingen voor de retailmarkt steeg met 10.000. Het aantal nieuwe wholesale-aansluitingen nam met 2.965 toe. Het zijn positieve cijfers, die aantonen dat het Nederlandse bedrijfsleven volop wil profiteren van digitalisering. Immers, snelle internetverbindingen stellen organisaties in staat gebruik te maken van flexibele digitale oplossingen. Denk aan hosted telefonie en de enorme diversiteit aan cloudapplicaties.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

 

Auteur