MENU
Youri Jozee

Auteur

- Nieuws

Digitalisering binnen mkb neemt verder toe

De digitalisering in het mkb neemt nog altijd toe; 55 procent van de bedrijfsprocessen in deze sector verloopt inmiddels digitaal. Dat blijkt uit de Visma Digitaliseringsindex 2018. In navolging van grotere organisaties profiteert het mkb nu ook steeds meer van de voordelen van digitalisering. Dat is ook nodig, want digitalisering is essentieel voor het voortbestaan van de organisatie op de middellange termijn. 

Trends en ontwikkelingen 
Tijdens het onderzoek werden onder andere 200 CEO’s en CFO’s uit het mkb en grootbedrijf bevraagd. Daaruit kwamen diverse interessante zaken naar voren. Het meest gedigitaliseerde proces bleek het verzenden van facturen te zijn. In 2018 maakte 64 procent van alle organisaties hier gebruik van. In 2017 was dit nog 53 procent. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de bedrijven aangeeft meer processen te willen automatiseren. In de meeste gevallen gaat het om processen met betrekking tot productie. Overigens is 41 procent van de bedrijven van mening dat de meeste organisaties pas aan het begin van digitalisering staan. 43 procent denkt dat de meeste bedrijven binnen vijf jaar volledig zijn gedigitaliseerd. Eerder concludeerde printspecialist Ricoh in een onderzoek al dat digitalisering essentieel is om in de toekomst concurrerend te kunnen blijven. 

Digitalisering kent de nodige uitdagingen 

Digitalisering is echter niet geheel zonder risico, aldus de ondervraagden. Net als in 2017 worden zaken als veiligheid, privacy en cybercrime gezien als uitdagingen. Dat is op zich niet zo verrassend. Hoe meer processen digitaal verlopen, hoe meer data er ontstaan. Met name privacygevoelige data zijn geliefd onder cybercriminelen. Zij kunnen deze data gebruiken voor frauduleuze zaken. Ook slecht beveiligde netwerken vormen een risico. Cybercriminelen kunnen hier op inbreken en bestanden stelen of besmetten met ransomware. Dat kan grote gevaren opleveren voor de dataveiligheid. Doordat ICT steeds complexer wordt en het datavolume toeneemt wordt beveiliging echter steeds complexer. Mkb’ers doen er dan ook goed aan te kijken naar mogelijkheden om beveiliging uit te besteden. Tegen een vast bedrag per maand profiteren zij hierdoor van professionele beveiliging. 

Waarom kiezen voor digitalisering? 
Digitalisering biedt veel zakelijk voordeel. Door processen te automatiseren verlopen deze veel sneller en gebruiksvriendelijker. Het verzenden van digitale facturen is daar een goed voorbeeld van. Denk daarnaast aan het digitaliseren van de telefoonomgeving, zoals de overgang van ISDN naar hosted telefonie. Dit zorgt ervoor dat organisaties en collega’s veel beter bereikbaar zijn voor klanten. Dat is natuurlijk goed voor de klanttevredenheid. Het toverwoord van digitalisering is dan ook efficiëntie. Hoe efficiënter een organisatie werkt, hoe flexibeler zij kan inspelen op ontwikkelingen. Dat zorgt onder andere voor een sterke concurrentiepositie.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates. 

Youri Jozee

Auteur