MENU
Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee

- Nieuws

Data opent deur naar zakelijke innovatie

Nederland wordt steeds afhankelijker van data. Het mobiele dataverbruik bereikte eind 2017 een nieuw record; in de laatste drie maanden van het jaar werd voor het eerst meer dan 100 miljard MB in één kwartaal verbruikt. Dat concludeert toezichthouder ACM in het Telecommonitor 2017-rapport. Ook het aantal zakelijke glasvezelverbindingen groeit nog altijd door. Deze ontwikkelingen op datagebied spelen een belangrijke rol in zakelijke innovatie. 

Forse toename dataverbruik 

Nog nooit eerder werd er meer dan 100 miljard MB aan mobiele data in een kwartaal verbruikt. Dit is bijna een verdubbeling van het totale dataverbruik in 2014 en ongeveer gelijk aan het totale verbruik in heel 2015. Het totale dataverbruik in 2017 komt neer op 325 miljard MB. Deze indrukwekkende groei is mede een gevolg van de introductie van gunstig geprijsde, onbeperkte databundels. Diverse operators zijn in 2017 begonnen met het aanbieden hiervan. Dit maakt het gebruik van online diensten een stuk laagdrempeliger. Vooral Tele2 profiteerde flink van de ontwikkelingen; het marktaandeel van de organisatie met betrekking tot dataverbruik groeide van 5-10 procent naar 15-20 procent. Het marktaandeel van T-Mobile bleef gelijk, terwijl KPN en Vodafone een lichte daling van ongeveer 5 procentpunten noteerden. 

Zakelijke vraag naar glasvezelaansluitingen 
Binnen de zakelijke markt blijft het aantal glasvezelaansluitingen doorgroeien. Zowel op retail- als wholesale-gebied steeg het aantal verbindingen. Dit is een gevolg van digitalisering. Er wordt steeds vaker gebruikgemaakt van online diensten, zoals cloud-apps. Dat zorgt ervoor dat organisaties steeds afhankelijker worden van data. Om die data snel te kunnen verwerken is een snelle internetverbinding nodig. Glasvezel is daarbij de juiste keuze. Deze zeer stabiele techniek zorgt onder andere voor supersnelle up- en downloadsnelheden. Het stelt organisaties in staat te profiteren van digitale oplossingen. Daardoor kan er sneller worden ingespeeld op zakelijke ontwikkelingen. 

Snel, sneller, snelst 
De imposante groeicijfers tonen aan dat er geen rem lijkt te zitten op het mobiele dataverbruik. Het kan dan ook worden aangenomen dat het mobiele dataverbruik in de nabije toekomst opnieuw recordhoogtes zal bereiken. Om al die data te kunnen verwerken zal mobiel breedbandinternet steeds sneller worden. Een goed voorbeeld daarvan is 5G, dat vele malen sneller zal zijn dan 4G. Een brede beschikbaarheid van deze techniek laat nog even op zich wachten. 5G zal zorgen voor een veelheid aan nieuwe, innovatieve mogelijkheden. Denk aan intensieve dataverwerking door slimme netwerken, en ondersteuning van bedrijfskritische verbindingen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op Telecomcontent.nl, onze contentdatabase met dagelijkse IT- en telecom-updates.

Youri Jozee

Auteur
Youri Jozee