Zo maak je automatische back-ups van je smartphonedata

Ook de smartphone is tegenwoordig niet meer veilig voor online dreigingen. Malafide apps en hacks via onveilige wifi-netwerken vormen serieuze risico’s voor de dataveiligheid. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het handig om zakelijke data regelmatig te back-uppen. Zo hoef je niet bang te zijn voor gegevensverlies. Een aantal tips om snel een back-up te maken van de gegevens op je Android-smartphone en iPhone.

Android 
Android 7 Nougat biedt diverse manieren om een automatische back-up te maken. De eerste manier is door middel van je Google-account onder ‘Instellingen’. Tik vervolgens op de optie ‘Cloud en accounts’ en kies ‘Back-up en herstel’. Activeer vervolgens de back-upoptie onder ‘Google-account’. Je contacten, apps, wifi-instellingen en wachtwoorden worden allemaal opgeslagen. Bij eventueel dataverlies beschik je dus snel weer over al je belangrijke gegevens. Gebruik je een Samsung-toestel, zoals de Galaxy S8, dan kun je ook een automatische back-up maken in je Samsung Cloud. Deze optie vind je op dezelfde plek als de Google back-upoptie.

iPhone/iOS 
iOS biedt twee manieren om een back-up van je iPhone te maken. De eerste is via iCloud, dat op de meeste iOS-devices standaard is geactiveerd. Je kunt dit zelf controleren door binnen de iCloud-folder naar ‘Instellingen’ te gaan. Vervolgens kies je voor ‘Reservekopie’ en check je of de schakelaar op ‘Aan’ staat. Zo ja, dan zal de iPhone regelmatig data uploaden naar je iCloud-account. Een andere manier om je data te back-uppen is via iTunes. Hiermee kun je bestanden lokaal opslaan, bijvoorbeeld op je pc. Hiervoor moet je de iPhone via usb aan je pc koppelen. De iPhone maakt overigens pas verbinding nadat je op de melding ‘Vertrouw’ hebt getikt. Zodra je de iPhone binnen de iTunes-omgeving ziet kies je ‘Maak nu reservekopie’ en je back-up wordt gemaakt.

Nog beter beveiligd met Mobile Device Management 
Het regelmatig back-uppen van je gegevens is natuurlijk slechts één manier om je data te beveiligen. Je smartphone zelf wordt er echter niet sterker beveiligd door. Cybercriminelen zouden natuurlijk om te beginnen niet eens in de buurt van je data mogen komen. Mobile Device Management (MDM) biedt in dat geval uitkomst. Hiermee kun je je zakelijke data bijvoorbeeld opslaan op een aparte, sterk beveiligde locatie in je smartphone. Hiermee worden pottenkijkers effectief buiten de deur gehouden.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.