Zo houd je je smartphone veilig en functioneel

De smartphone wordt door veel mobiele gebruikers gezien als het belangrijkste zakelijke device. We gebruiken de smartphone dan ook voor veel meer dingen dan alleen bellen; ook e-mailen, appen en het gebruik van cloudapplicaties behoren tot veelgebruikte functionaliteiten. Om hier maximaal van te kunnen profiteren is goede beveiliging van de smartphone noodzakelijk. Maar hoe pak je dat het beste aan? Een aantal tips om je smartphone sterk te beveiligen.

Gebruik wachtwoorden en (biometrische) beveiliging 
Wellicht een inkoppertje, maar toch een belangrijke: door je smartphone te beveiligen met een wachtwoord maak je rechtstreekse ongeoorloofde toegang al een stuk moeilijker. Veel smartphones beschikken daarnaast over biometrische beveiligingstoepassingen. Denk aan vinger- en irisscanners. Deze functies bieden een hoge mate van beveiliging op basis van persoonskenmerken. Een effectieve vorm van basisbeveiliging.

Zorg voor periodieke updates 

Zowel Android als iOS wordt periodiek voorzien van updates. Deze updates houden het besturingssysteem functioneel en dichten bovendien beveiligingslekken. Door deze updates direct te installeren zodra ze beschikbaar zijn verminder je het risico op beveiligingsincidenten.

Pas op voor dubieuze apps 
Het is verstandig om alleen applicaties uit officiële bronnen (zoals Google Play en de Apple App store) te downloaden. Deze apps zijn doorgaans een stuk beter gecontroleerd op eventuele schadelijke inhoud. De kans op zaken als malware wordt hiermee aanzienlijk kleiner.

Scan je smartphone 
Vrijwel alle smartphones beschikken over een ingebouwde scanner waarmee schadelijke content (zoals malware) kan worden opgespoord. Het is verstandig om bijvoorbeeld eens per maand te scannen op eventuele bedreigingen.

Pas Mobile Device Management toe 
Organisaties die smartphones ter beschikking stellen of privédevices toestaan doen er goed aan deze te koppelen aan een Mobile Device Management-platform. Dit soort oplossingen biedt integraal beheer van de smartphoneomgeving. Denk aan het uitrollen van updates, instellingen of apps naar alle smartphones tegelijk. Hiermee wordt rechtlijnigheid en eenvoud aangebracht in het beheer en de beveiliging van alle smartphones binnen de organisatie.

Gebruik zo min mogelijk openbare wifi 
Gratis, openbare wifi wordt op steeds meer plekken aangeboden. Denk aan stations, stadscentra en binnen de horeca. Hartstikke handig, maar niet zonder gevaar. Doordat er geen gebruikersnamen en wachtwoorden nodig zijn kan iedereen er zomaar op inloggen. Kwaadwillenden kunnen met speciale apparatuur inbreken op aangesloten devices. Dat kan leiden tot datalekken en malware.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.