Zes tips voor meer succes met e-mailmarketing

BekerHet succes van een e-mailing wordt bepaald door verschillende factoren. Sta daarom stil bij deze punten voordat u een e-mailing verstuurt. In dit artikel leest u zes belangrijke aandachtspunten om van uw e-mailings een succes te maken.

1. Bepaal het doel van de e-mailing
Vroeger werd het succes van een e-mailing vaak bepaald door de open- en klikratio’s; hoeveel mensen hebben de e-mailing geopend en hoeveel is er geklikt? Dit zegt echter weinig over wat er uiteindelijk bereikt is door het versturen van de e-mailing. Het is daarom goed om vooraf vast te stellen wat het doel is van de e-mailing en hoe dit bereikt kan worden. Wanneer de e-mailing een salesdoel heeft vraagt dit om een andere aanpak dan bijvoorbeeld imagoverbetering. Op deze manier kan effectief gewerkt worden aan de marketingdoelstellingen.

2. Deel relevante content
Het is belangrijk om te zorgen voor aansprekende content die relevant is voor de ontvanger. Als er deze niet relevant is, zal er niets mee gedaan worden en wordt de doelstelling niet snel behaald. Zorg daarnaast voor korte, aansprekende teksten. Langere teksten worden vaak niet gelezen. Bedenkt een pakkende titel die de aandacht van de lezer trekt en houdt hem vast met aantrekkelijke content. Wilt u bepaald gedrag veroorzaken – zoals doorklikken of contact opnemen? Zorg dan voor een duidelijke ‘call to action’.

3. Integreer social media
Geef de lezer de mogelijkheid om de content uit de nieuwsbrief te delen. Op die manier wordt een groter publiek bereikt wat bijdraagt aan succes. Het is bijvoorbeeld mogelijk om share buttons toe te voegen voor diverse sociale platformen. Daarmee wordt het voor de lezers een stuk laagdrempeliger om het artikel te delen. De share buttons kunnen in de e-mailing worden toegevoegd of in de bron waarnaar wordt gelinkt, bijvoorbeeld op de website.

4. Maak e-mailingen mobile proof
Nieuwbrieven worden steeds vaker geopend op een mobiel apparaat. In 2015 opende ongeveer 40 procent een e-mailing op een smartphone of tablet. In 2014 was dit 35 procent. Verwacht wordt dat dit aandeel de komende jaren blijft stijgen. Een mobielvriendelijke mailing versturen is daarom belangrijk. Hiermee kan onder andere de content geschaald worden naar de grootte van het scherm. Dit verbetert de leesbaarheid. Vaak bieden e-mailprogramma’s de optie om een mobielvriendelijke nieuwsbrief te maken. Maak hier gebruik van en verstuur een mobielvriendelijke e-mailing.

5. Meet de resultaten
Testen en meten maakt duidelijk waar ruimte voor verbetering ligt. Bekijk welke content uit voorgaande e-mailings de meeste aandacht krijgt, waar lezers op klikken en welke afbeeldingen meer aanspreken. Ook is A/B testen een effectief hulpmiddel. Op die manier kan bepaald worden welke titel, welk beeldmateriaal of welke content het meeste succes oplevert.

6. Opvolging van de nieuwsbrief
Lezers van de nieuwsbrief naar artikelen of acties op een website leiden is vaak een conversiedoel van een nieuwsbrief. Vaak is op contactniveau inzicht in welke onderwerpen hij/zij interessant vindt. Dit is waardevolle informatie en kan aanleiding zijn om contact op te nemen met de lezer. Zeker als de nieuwsbrief leadgeneratie of een andere verkoop-gerelateerde doelstelling heeft. Aanvullend zijn er mogelijkheden voor retargeting via online advertising, social media of geautomatiseerde opvolgmailings.