VoLTE brengt communicatie naar hoger niveau

 

Vrouw bellen geel

Inmiddels hebben alle vier Nederlandse mobiele providers aangekondigd VoLTE te introduceren. De technologie waarbij mobiele gesprekken via de 4G-netwerken verloopt, heeft voordelen voor zowel de gebruiker als de provider. Het vergemakkelijkt ook de integratie van spraak met andere communicatiediensten.

Wat is VoLTE? En wat zijn de voordelen?
Met VoLTE verlopen mobiele telefoongesprekken via het 4G- (LTE) netwerk van de provider. Nu worden deze nog vooral ingezet voor dataoverdracht en loopt spraak via de oudere 2G- en 3G-netwerken.

Met VoLTE wordt de geluidskwaliteit verhoogd en klinkt een gesprek een stuk helderder. Dit komt doordat er een breder geluidsspectrum wordt opgenomen. Deze technologie heet HD Voice. Ook is er een kortere call set-up time. Bij telefoongesprekken via 2G en 3G duurt het relatief lang voordat de verbinding is gemaakt en de telefoon overgaat. Het gebruik van VoLTE kost de gebruiker vermoedelijk niets extra; KPN geeft al aan geen toeslag te berekenen voor het gebruik hiervan.

Ook de operators zijn er namelijk bij gebaat; zij kunnen geleidelijk hun spraaknetwerken afbouwen en besparen daarmee op onderhoud. Tegelijkertijd komt er een spectrum vrij dat voor datadoeleinden gebruikt kan worden.

Alles over IP
Het laten verlopen van spraak over IP draagt bij aan een bredere integratie met communicatiediensten. Doordat data en spraak over hetzelfde netwerk en dezelfde netwerkverbinding lopen, wordt integratie met diensten als videoconferencing, chat en andere functionaliteiten als het delen van documenten mogelijk. Nu is dat vaak lastig met aparte netwerken voor spraak en data.

Uitrol VoLTE verschillende providers
Tele2 is gestart met een pilot om VoLTE te activeren op zijn 4G-netwerk. Ongeveer 100 klanten van Tele2 maken op dit moment gebruik van VoLTE. De provider wil vanaf de zomer VoLTE voor al zijn klanten beschikbaar maken. De andere Nederlandse providers zullen snel volgen. Zo laa
t T-Mobile weten VoLTE in het vierde kwartaal van 2016 te willen lanceren en Vodafone streeft ernaar om de technologie dit najaar uit te rollen. KPN heeft nog geen concrete lanceerdatum genoemd.

Geschikte smartphone nodig
Naast dat operators VoLTE moeten ondersteunen op hun netwerk, is het nodig dat de gebruikte smartphone VoLTE ondersteunt om via 4G te bellen. Bij de meeste high-end smartphones die het laatste jaar op de markt zijn gebracht is dit al het geval. Ook steeds meer mid-end smartphones worden ondertussen voorzien van VoLTE-ondersteuning.

 

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.