Voice-over-LTE in opkomst

mobile-mastOperators en netwerkfabrikanten investeren steeds meer in Voice-over-LTE- (VoLTE) technologie. Zo schrijft ABI Research. De techniek waarbij spraak alleen verloopt over LTE- (4G) verbindingen is in grote opkomst, mede door de uitrol van steeds meer 4G-netwerken wereldwijd. Ook de toenemende hoeveelheid 4G-geschikte telefoons vormt een stimulans voor deze ontwikkeling.

ABI Research verwacht in 2014 een stimulans voor de VoLTE-technologie als de Verenigde Staten hun eerste diensten uitrollen. 93 procent van de Amerikanen zou dan toegang hebben tot 4G-internet. Momenteel is alleen in Zuid-Korea VoLTE als commerciële dienst actief. Op dit moment is Tele2 in Europa – waaronder ook in Nederland – bezig 4G-only-netwerken uit te rollen om vervolgens VoLTE als dienst te kunnen aanbieden.

Ook geven onderzoekers aan dat het voor operators steeds interessanter wordt om VoLTE-diensten aan te bieden. Steeds meer telefoons beschikken over de technologie om 4G-internet te gebruiken. Wanneer operators een volledige 4G-dekking kunnen bieden, hoeven zij geen gebruik meer te maken van 2G- en 3G-frequenties voor spraak. Daarmee besparen zij de kosten voor zendmasten, onderhoud hieraan en frequentielicenties voor deze oudere mobiele technologie.

Doordat 4G in de toekomst een compleet palet aan diensten kan dragen, hebben eindgebruikers voldoende aan ‘slechts’ een 4G-verbinding. Doordat providers besparen als zij geen andere technologie hoeven te onderhouden, kunnen er voordeligere diensten worden aangeboden aan klanten. De eindgebruiker zal verder weinig merken van de overgang in ‘spraakdrager’; nieuwe telefoons zullen standaard voorzien zijn van VoLTE-technologie en bestaande 4G-netwerken zullen deze technologie stapsgewijs geïmplementeerd krijgen.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*