Vodafone zakelijke marktleider voor mobiel; KPN voor vaste telefonie

vaste_telefonieAl jaren zijn KPN en Vodafone marktleiders binnen de zakelijke mobiele telefonie. Nu constateert Computer Profile – dat onderzoek uitvoerde onder 6.000 bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers – dat Vodafone meer mobiele aansluitingen verzorgt dan KPN. Kijkend naar de vastetelefoniemarkt is KPN veruit de grootste aanbieder in Nederland.

Vodafone de meeste zakelijke abonnementen
Van de onderzochte 430.000 zakelijke abonnementen maakt 44 procent gebruik van de diensten van telecomprovider Vodafone. In het MKB+-segment is Vodafone hiermee de meest voorkomende telecomprovider. KPN neemt op enige afstand de tweede plaats in en realiseert een aandeel van 38 procent. Dit is zonder KPN’s Telfort, dat op haar beurt goed s voor 2,5 procent van de zakelijke aansluitingen. De top drie wordt afgesloten door T-Mobile, dat goed is voor een aandeel van ongeveer 12 procent.

KPN heeft meer klanten, Vodafone meer aansluitingen
KPN heeft wel meer klanten dan Vodafone – 42,7 procent tegenover 40 procent –, maar deze klanten nemen minder abonnementen af. Vodafone levert in verhouding dus meer aan de grotere bedrijven dan KPN.

Mobiele providers per sector bekeken
KPN kent zijn sterkste zakelijke segmenten in de bouw, de zakelijke & financiële dienstverlening en het onderwijs. Voor overheidsinstellingen geldt dat Vodafone veruit de belangrijkste mobiele provider is, met bijna twee derde van de abonnementen. Ook IT, telecom & utilities, het handelssegment en de transportsector vertrouwen vooral op Vodafone’s providerdiensten. Zo geeft Computer Profile aan.

KPN marktleider vaste telefonie
KPN zal voorlopig nog wel een tijdje marktleider blijven voor vaste telefonie. Ruim 61 procent van de bedrijfsvestigingen kiest KPN als leverancier van vaste telefonie. Bij bedrijven in de bouwsector scoort KPN bovengemiddeld hoog; drie van de vier bouwbedrijven kiest KPN als vastetelefonieleverancier. KPN scoort het minst in de overheidssector, met een aandeel van 51 procent.

Tele2 nummer twee
Met 11 procent van de onderzochte vestigingen is Tele2 de tweede grootste vastetelefonieaanbieder in Nederland. Met name overheidsinstellingen zijn een belangrijke afnemer van de diensten; bijna 30 procent van deze bedrijven kiest voor vaste telefonie van Tele2.

Vodafone in opkomst als vastetelefonieleverancier
Sinds een aantal jaren is Vodafone stevig aan de weg aan het timmeren qua vaste telefonie. Dit resulteert in een marktaandeel van 8,4 procent. Opmerkelijk is het geringe aandeel dat zij hebben bij overheidsinstellingen (6 procent), in tegenstelling tot hun grote mobiele marktaandeel hier (twee derde van de aansluitingen).