Vijf ontwikkelingen die smartphones anno 2016 ondergaan

Smartphones worden dit jaar interactiever, veiliger, leuker en slimmer in het gebruik. Laten we niet vergeten dat alles sneller en krachtiger wordt. De vijf ontwikkelingen die verwacht mogen worden voor smartphones anno 2016.

1. Virtual reality neemt een vlucht
Afgelopen jaar werden al de eerste consumententoepassingen uitgebracht. Dit jaar krijgt virtual reality een ware boost. De technologie wordt geavanceerder, sensoren preciezer, beeldschermen scherper. Kortom: virtual reality wordt nog realistischer en er worden meer toepassingen voor ontwikkeld. Het kan enerzijds ingezet worden voor instructie- en trainingsdoeleinden. Anderzijds is de entertainmentfactor een grote aanjager van de VR-technologie.

2. Mobiel internet nóg sneller en stabieler
Eerlijk is eerlijk: mobiel internet kan eigenlijk nooit snel genoeg zijn. Het laden van kaarten onderweg, het downloaden van bestanden en bekijken van films zullen veel sneller gaan als LTE (4G) en andere draadloze verbindingen op smartphones hogere snelheden bereiken. Er zijn al mobiele chips op de markt die downloadsnelheden kunnen bereiken van 600 Mbps en uploadsnelheden van 150 Mbps. Gelukkig zijn de operators ook druk in de weer om vanuit hun kant de snelheden te verhogen.

3. Betere beeldschermen voor alle toestellen
De kwaliteit van beeldschermen zal weer flink toenemen dit jaar. Zelfs de goedkopere smartphones zullen full HD-video ondersteunen. Met hogere resoluties wordt alles een stuk scherper weergegeven. Daarnaast neemt de algehele kwaliteit toe; beeldschermen tonen levendigere kleuren en kijkhoeken worden groter. In het hogere segment zullen resoluties boven de 1440 x 2560 pixels reiken. Morgan Stanley voorspelt ook dat de komende twee jaar opvouwbare of oprolbare schermen beschikbaar komen voor mobiele apparaten.

4. Smartphones worden een stuk slimmer
Technologie wordt steeds slimmer. Processoren moeten het straks mogelijk maken om gebruikerspatronen te begrijpen door geluiden, locatie, beeld en andere data te analyseren. Dit zou gebruikt kunnen worden om bepaalde instellingen op bepaalde momenten te activeren. Vooral het gebruiksgemak moet hiermee verhoogd worden. Chipfabrikant Qualcomm toonde een smartphone die mensen direct kan identificeren en taggen op een zojuist genomen foto. Het verwerken van de data gebeurde lokaal, dus zonder gebruikmaking van externe deep learning-servers. Het bedrijf meent zo’n 30 applicaties in gedachten te hebben.

5. Processoren sneller én zuiniger
Nieuwe toestellen worden ieder jaar weer voorzien van snellere en energie-efficiëntere chips. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van gestapelde transistoren, zodat er meer mogelijkheden worden geplaatst op een kleinere chip. Dit moet vooral op energie besparen, waardoor smartphones een langere gebruiksduur moeten gaan bieden. Ook worden enkele smartphones voorzien van DDR4-werkgeheugen, dat naast razendsnel ook energiezuinig is.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.