Tien tips om energie te besparen op uw smartphone

tien tipsWanneer een smartphone intensief wordt gebruikt, heeft dit invloed op de levensduur van de batterij. Sommige toestellen hebben al moeite om het einde van de dag te halen. Daarom is het belangrijk om zo zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbare energie, zodat men bereikbaar blijft op de momenten die ertoe doen. In dit artikel staan tien tips om zo efficiënt mogelijk met de accuduur om te gaan.

1. Apps voor batterijbesparing
Om het intensieve verbruik van de smartphone in de hand te houden, zijn er via de app stores diverse apps te downloaden, zowel gratis als betaald. Deze analyseren en beheren de lopende processen, waarmee alleen datgene draait dat nodig is.

2.Leer van de batterijrapportage
Android heeft een ingebouwde functie die een rapportage geeft van het batterijverbruik. Deze laat precies zien naar welke processen de meeste energie gaat. Inzicht in deze processen kan gebruikers leren efficiënter met hun smartphone en functionaliteiten om te gaan.

3. Automatische synchronisatie uitzetten
Steeds meer applicaties maken er gebruik van: automatische synchronisatie. Denk hierbij aan apps zoals e-mail en de agenda, maar ook applicaties als Dropbox of Microsoft Lync. Synchronisatie is erg praktisch, maar vereist een bijna constante dataverbinding, die veel stroom verbruikt. Via instellingen van de applicaties is het vaak mogelijk deze functie uit te zetten en voortaan handmatig te synchroniseren.

4. Sluit onnodige apps
Niet altijd zijn apps afgesloten en draaien deze nog door op de achtergrond. Het ‘open’ laten staan van apps verbruikt veel energie. Sluit openstaande applicaties af als deze niet meer in gebruik zijn en start af en toe de telefoon opnieuw op.

5. Verwijder ongebruikte applicaties
Ongebruikte applicaties die (bijna) niet gebruikt worden, kunnen het beste van de smartphone worden verwijderd. Het verwijderen van deze applicaties zorgt ervoor dat het RAM-geheugen minder vol zit, waardoor er minder energie verbruikt wordt.

6. Zet de trilstand uit
De trilstand is een functie die al heel lang bestaat en nog steeds door veel mensen wordt gebruikt. Echter, de functie verbruikt een hoop energie die bespaard kan worden om langer met de smartphone te kunnen werken.

7. Automatisch aanpassen helderheid beeldscherm
Een van de grootste energieverbruikers is het beeldscherm, en met name de helderheid hiervan. Via de display-instellingen is de functie aan te zetten, waarbij automatisch de helderheid wordt aangepast aan de omgeving. Bij weinig omgevingslicht hoeft het scherm weinig licht te produceren om toch goed leesbaar te blijven.

8. Dynamische achtergrond uitschakelen
Een bewegende of dynamische achtergrond is een van de meest onnodige energieverbruikers die er zijn. Door een standaard- of statische achtergrond in te stellen, wordt er energie bespaard die ergens anders gebruikt kan worden.

9. Zoek mobiele websites op
Kies bij mobiel surfen – indien mogelijk – voor mobiele sites in plaats van de standaardwebsites. Mobiele varianten van websites zijn geoptimaliseerd voor efficiënt gebruik. Deze bevatten minder animaties en afbeeldingen, waardoor ze sneller laden. Dit scheelt vervolgens weer in het stroomverbruik van de browser.

10. Schakel wifi-, Bluetooth-, gps- en dataverbindingen uit bij geen gebruik
Smartphones beschikken over verschillende verbindingen die het toestel laten communiceren met andere toestellen. Denk hierbij aan wifi, Bluetooth en gps. Deze verbindingen verbruiken veel energie. Zorg ervoor dat ze alleen ingeschakeld zijn als ze ook daadwerkelijk gebruikt worden of nodig zijn. De vliegtuigmodus kan een optie zijn als men alleen een bepaalde smartphonefunctie wil gebruiken – zoals een film kijken of muziek luisteren onderweg.

Combineer communicatiebehoefte en energiebesparing
Door middel van bovenstaande tips is het mogelijk de levensduur van de batterij te verlengen. Het is echter niet de bedoeling dat het ten koste gaat van het gebruikersgemak en de mobiele productiviteit. De beste manier is om zelf uit te vinden welke opties van toepassing zijn en welke niet. Door de tips en instellingen te personaliseren kan er een perfecte mix gevonden worden tussen gebruikersgemak en energiebesparing.