Steeds meer consumentenoplossingen op de werkvloer

bring your own mxsOp de werkvloer wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van IT-oplossingen voor consumenten. Zo blijkt uit onderzoek van Ovum UK in opdracht van Dimension Data. Dit onderzoek toont aan dat twee derde van de IT-beslissers zogenaamde freemium (gratis) -oplossingen voor consumenten inzet voor het synchroniseren en delen van zakelijke bestanden. Ovum ondervroeg voor het onderzoek 100 senior IT-beslissers.

Zorgwekkend voor IT
Het gebruik van consumentenoplossingen op de werkvloer maakt weinig IT-afdelingen gelukkig. Onderzoek toont echter aan dat het verbieden van dit soort oplossingen geen uitkomst biedt; medewerkers blijven ondanks een verbiedend beleid de oplossingen gebruiken. Het nadeel is dat er op deze oplossingen vrijwel geen controle mogelijk is. Het overzicht over de locatie van data en wie waar toegang tot heeft raakt zo verloren en het kan ongewenste gevolgen hebben voor soms gevoelige bedrijfsdata.

Ontbreken van duidelijk BYOD-beleid
De oorzaak van de groeiende hoeveelheid consumentenoplossingen op de werkvloer ligt volgens de onderzoekers bij het ontbreken van een duidelijk beleid over het gebruik van eigen apps en apparaten door de betrokken werknemers. 70 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan geen formeel BYOD-beleid opgesteld te hebben. Veel bedrijven kiezen ervoor BYOD ad hoc te behandelen en per situatie te beoordelen hoe het best kan worden gehandeld in plaats van een organisatiebrede aanpak te hanteren. 37 procent van de organisaties geeft toe moeite te hebben met het opstellen van een consistente strategie op het gebied van BYOD.

Beleid helpt ook medewerkers
Onderweg toegang hebben tot data en applicaties is essentieel voor het succes van medewerkers en het bedrijf. Zo gelooft 71 procent van de ondervraagde IT-beslissers. Het ontbreken van een duidelijk BYOD-beleid maakt het voor werknemers lastig hiervoor de juiste oplossingen te selecteren, zeker als bedrijven niet de juiste of voldoende middelen beschikbaar stellen voor mobiel werken. Medewerkers zouden niet op een flexibele wijze kunnen werken zonder overtreding van de regels.

Omgeving gericht op gebruikers
Een werkomgeving waarin tools en oplossingen zijn gericht op gebruikers wordt ook wel een ‘gebruikersgerichte omgeving’ genoemd. Kijkend naar uitdagingen bij het omschakelen naar een dergelijke omgeving noemt twee derde van de bedrijven bedrijfsrisico’s en problemen met compliance de grootste obstakels. 45 procent meent dat zij niet de juiste vaardigheden en resources in huis hebben om deze omschakeling te maken. Het is aan te bevelen om samen met gespecialiseerde partijen een inventarisatie van de organisatie te maken. Vervolgens kunnen de meest passende oplossingen geselecteerd worden op basis van de gebruikerswensen.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.