Overal toegang tot data. Prima, maar wel op een veilige manier.

byodBedrijven worden vandaag de dag geconfronteerd met medewerkers die technischer zijn dan ooit tevoren. Ze zijn gewend om overal en altijd toegang te krijgen tot hun data en applicaties. Ook op hun werk. Vaak gebruiken ze daarvoor hun eigen devices. Ondertussen zijn de meeste IT-professionals op zoek naar de beste manieren om alle bijbehorende beveiligingsrisico’s aan te pakken. En daarin schuilt een dilemma. Aan de ene kant mag beveiliging productiviteit en tijd- en plaatsonafhankelijk werken niet in de weg staan. Aan de andere kant willen bedrijven natuurlijk niet het slachtoffer worden van bijvoorbeeld malware of phishing.

Risico’s BYOD indammen
Ontwikkelingen als mobility en het toenemende gebruik van smartphones en tablets vragen dus om beheer en security op maat. Mobile Device Management (MDM) biedt hiervoor uitkomst. Sinds kort maakt de functionaliteit standaard deel uit van het Office 365-pakket. MDM zorgt op smartphones en tablets voor beveiliging, monitoring en beheer. Bovendien biedt het een antwoord op het meebrengen van privé-apparatuur door medewerkers. Het kan de risico’s van Bring Your Own Device (BYOD) indammen, doordat veel MDM-oplossingen het beheer van meerdere besturingssystemen ondersteunen. Apparaten kunnen op een veilige manier aan een bedrijfsnetwerk worden toegevoegd en instellingen en applicaties zijn op afstand te pushen voor de draadloze verbinding en het ophalen van updates. Ook in geval van verlies of diefstal hoeven medewerkers zich geen zorgen te maken. Toestellen kunnen eenvoudig op afstand vergrendeld of gewist worden.

Meer controle met EMM
Bedrijven willen behalve beleid voor en beheer van mobiele apparaten ook controle en beheer over veilige toegang tot en gebruik van e-mail, applicaties en bestanden. Enterprise Mobility Management (EMM) is dan een optie. Deze stelt bedrijven in staat om beveiligde toegang te bieden tot de apps en gegevens die mensen nodig hebben om hun werk op een effectieve manier uit te voeren. Waar ze ook zijn en op welke devices dan ook. Updates en policies kunnen op afstand ingesteld worden. Dit biedt de nodige efficiencyvoordelen en daardoor kostenbesparingen. Het kan geen kwaad om hierover advies in te winnen bij gespecialiseerde IT-bedrijven.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.