Je online veiligheid goed op orde is noodzakelijk

tn_6a867da831d615bfca8fe891fa6d41a5website1Je hebt het ongetwijfeld meegekregen: eerder dit jaar werden diverse politici in verlegenheid gebracht toen bleek dat het kinderlijk eenvoudig was om op hun accounts in te breken. Een pijnlijk incident in een tijd waarin hacks uitgebreid in het nieuws worden uitgelicht. Al snel wordt er weer overgegaan tot de orde van de dag en worden de hacks of datalekken opgelost. Echte grote beleidsveranderingen zijn er nauwelijks. In een steeds digitalere wereld kun je daar eigenlijk niet meer mee wegkomen.

Toenemend belang security in 2016
Terugkijkend op 2016 zien we dat cybercrime over de gehele linie is gegroeid. Malware werd steeds diverser en geavanceerder. Ransomware-op-bestelling groeide in populariteit. De smartphone en tablet bleven hierbij niet langer buiten schot. Nieuw in 2016 was de wetgeving omtrent het melden van datalekken. Afgelopen jaar werden 5500 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Opvallend is dat de top drie van de datalekken bestaat uit sectoren die in het bijzonder met zeer vertrouwelijke persoonsgegevens werken. Kortom, online veiligheid was nog nooit zo belangrijk.

Slechte wachtwoorden populair
In dat licht is het opvallend dat veel Nederlanders nog altijd gebruikmaken van extreem zwakke wachtwoorden en slecht beveiligde accounts. Uit onderzoek van wachtwoordmanager Keeper blijkt zelfs dat meer dan 50% van alle gebruikers een lettercombinatie gebruikt dat voorkomt in de top 25 slechtste wachtwoorden.? Veel mensen gebruiken daarnaast slechts één wachtwoord voor alle diensten waar ze gebruik van maken.

Eenvoudige tips voor betere veiligheid
Een beetje cybercrimineel heeft systemen draaien die vaak maar een paar seconden nodig hebben om slechte wachtwoorden te kraken. Je online veiligheid hoeft niet moeilijk te zijn. Lees hier vijf tips voor veiliger wachtwoordgebruik. Zo maak je jezelf binnen enkele minuten al een stuk weerbaarder tegen online dreigingen!