Nederlandse bedrijven gebruiken steeds sneller internet

Nederlandse bedrijven gebruiken steeds snellere internetverbindingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder bedrijven met minimaal tien medewerkers. De groeiende vraag naar snel internet is niet verrassend; door onze steeds grotere dataconsumptie kunnen we eigenlijk niet meer om dergelijke verbindingen heen.Internetsnelheden nemen snel toe 
Uit het onderzoek blijkt dat 67 procent van de Nederlandse bedrijven in 2017 gebruikmaakte van een verbinding van minimaal 30 mbit/s. Daarmee is het gebruik van dergelijke verbindingen in vijf jaar verdubbeld; in 2012 was het gebruik hiervan nog maar 36 procent. Ook is er steeds meer vraag naar zeer snelle verbindingen (minimaal 100 mbit/s). In 2017 steeg het gebruik naar 28 procent. In 2012 was het gebruik van dit type verbindingen nog maar 8 procent.

Verschillen in de markt 
Negen van de tien bedrijven gaven in het onderzoek aan tevreden te zijn met de internetverbinding. Het zijn overigens met name communicatie-, media- en IT-bedrijven die snelle internetverbindingen gebruiken. Binnen deze sectoren heeft 90 procent van de organisaties een verbinding van minimaal 30 mbit/s. Die snelheid is voor veel bedrijven voldoende om gebruik te kunnen maken van apps en andere digitale oplossingen. Hoewel de snelheden toenemen maakt 13 procent van de bedrijven nog altijd gebruik van relatief langzame verbindingen (maximaal 10 mbit/s). Dit zijn vooral bedrijven in de gezondheidssector en industrie. Een verklaring wordt niet gegeven, maar mogelijk gaat het hier om kleinschalige organisaties die vooralsnog beperkt gedigitaliseerd zijn.

Toenemende digitalisering versterkt vraag 

De vraag naar snellere verbindingen is een logisch gevolg van de zakelijke digitalisering. Nederlandse organisaties zijn steeds afhankelijker van data. Dat komt omdat er steeds meer digitale oplossingen worden gebruikt. Denk aan applicaties en andere online diensten. Bovendien werken we steeds mobieler en neemt ook het aantal devices toe. Om daar maximaal van te profiteren zijn snelle verbindingen benodigd. Organisaties die optimaal gebruik kunnen maken van de kracht van digitalisering zijn productiever, flexibeler en beter bestand tegen concurrentie.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.