Nederlands dataverbruik bereikt nieuw record

Het dataverbruik onder Nederlandse smartphone- en internetgebruikers blijft maar toenemen. Met name het mobiele dataverbruik groeit ongekend snel. Dat blijkt uit de Telecommonitor 2016 van de Autoriteit Consument & Markt. Steeds meer diensten, waaronder telefonie, verlopen digitaal. Er wordt dan ook in toenemende mate gekozen voor ruime databundels en snelle internetverbindingen. Ook het Internet of Things speelt een interessante rol in deze ontwikkelingen.

Recordverbruik mobiele data
Nederlandse smartphonebezitters verbruiken meer mobiele data dan ooit tevoren. In 2016 werd in totaal 185 miljard MB aan mobiele data verbruikt, een stijging van 63 procent ten opzichte van 2015. Vergeleken met 2013 is dat zelfs een toename van 500 procent. Tegelijkertijd neemt het aantal sms-berichten al langere tijd af. De reden hierachter is dat er tegenwoordig ruime keuze is aan flexibelere en goedkopere alternatieven, zoals WhatsApp.

Lagere investeringen in vaste netwerken
Een bijkomend effect van de toename aan digitale mogelijkheden is dat providers minder investeren in vaste netwerken. Providers investeerden in 2016 gezamenlijk 1,1 miljard euro in vaste netwerken, 20 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Dit komt doordat veel spraakdiensten tegenwoordig online verlopen. Denk aan oplossingen zoals Skype for Business en andere vormen van vast-mobielintegratie, en aan Unified Communications. Hierdoor wordt de behoefte aan vaste netwerken een stuk kleiner.

Glasvezel steeds populairder
Eerder dit jaar bleek al dat het aantal razendsnelle breedbandverbindingen nog steeds toeneemt; in de eerste drie maanden van 2017 met 0,2 miljoen tot 7,34 miljoen. De grootste stijging zat in het aantal glasvezelaansluitingen. Dit segment liet een stijging zien van 0,6 procent. Glasvezel kan rekenen op een grote zakelijke populariteit vanwege de moeiteloze ondersteuning van data-intensieve toepassingen zoals HD-videovergaderen en cloudoplossingen.

Internet of Things groeit door
Een meer opvallende ontwikkeling in de mobiele markt is de toename van met internet verbonden apparaten. Dit wordt ook wel het Internet of Things (IoT) genoemd. Meer specifiek gaat het om simkaarten met een 097-nummer. Deze worden ingezet om te communiceren met het internet. Voorbeelden uit de praktijk zijn alarmsystemen, camera’s en rookmelders. Het aantal IoT-simkaarten steeg tussen 2013 en 2016 met ruim 320 procent.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.