Nederlanders de gelukkigste Europeanen op de werkvloer

Nederland heeft over het algemeen de gelukkigste medewerkers van alle landen in Europa. 76 procent van de medewerkers in Nederland geeft aan gelukkig te zijn met zijn/haar werk. Zo blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP onder 13.000 medewerkers in Europa, waarvan er 1300 uit Nederland komen.

Nederland voorop

De Nederlandse medewerker is gemiddeld gezien dus het meest tevreden. Landen als Polen (74 procent) en Zwitserland (73 procent) volgen Nederland op korte afstand. In Italië zijn de medewerkers het minst gelukkig met hun werk; van hen geeft slechts 63 procent aan gelukkig te zijn. De tevredenheid wordt ook groter als medewerkers op z’n tijd een compliment ontvangen.

Thuiswerken en complimenten worden gewaardeerd
Deze positieve houding zou mede het gevolg zijn door mogelijkheden om thuis te werken, een goede werk-privébalans en een goede verhouding met collega’s. Voor 17 procent van de Nederlandse medewerkers is een compliment van het management een motiverend aspect. Ook zouden er maar weinig Nederlanders echt stress ervaren. Alleen in Spanje wordt er minder stress ervaren dan in Nederland.

Goede werk-privébalans vergroot tevredenheid
Als medewerkers een grotere invloed hebben op hun werk-privébalans zal dit hun tevredenheid vergroten. De flexibiliteit om óf op kantoor te zitten óf thuis – omdat dit privé net even wat beter uitkomt – is zeker een gewaardeerd aspect. Belangrijk is daarbij om deze werk-privébalans bespreekbaar te maken en houden. Met mobiele apparaten heeft tegenwoordig iedereen altijd toegang tot werkgerelateerde documenten en mails. Dit kan het gevoel veroorzaken altijd bereikbaar te ‘moeten’ zijn.

IT-mogelijkheden
Om thuiswerken en werken op flexibele locaties mogelijk te maken zijn de juiste IT-middelen nodig. Verbindingen moeten goed beveiligd zijn en data moeten overal en op elk device beschikbaar zijn. Het is raadzaam hier aandacht aan te besteden. Zo blijven niet alleen de mobiele werkers tevreden, maar ook de IT-medewerkers.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.