Naderend einde voor de simkaart: opvolger heet embedded SIM

De simkaart, zoals we hem kennen, gaat op termijn verdwijnen. Dit beweren Apple en Samsung. Beide fabrikanten werken aan een opvolger die is ingebouwd in smartphones en andere mobiele devices. Via software zou het mogelijk zijn om te veranderen van provider. Deze opvolger heet embedded SIM, ook wel e-SIM genoemd.

Verwisselen simkaartje verleden tijd
De embedded chip kan via een interface op de telefoon zelf worden ingesteld. Het verwisselen van een fysiek simkaartje bij de overstap naar een andere provider is daarmee verleden tijd. De nieuwe providerinstellingen worden simpelweg ingeladen. Volgens de Financial Times zouden veel telecomproviders oren hebben naar deze ontwikkelingen. Het overstappen gaat een stuk eenvoudiger, wat vooral de gebruikers l ten goede komt.

Data makkelijk opgeslagen
Naast het eenvoudiger overstappen, voorkomt het een groot aantal problemen. Simkaarten zijn gevoelig en raken regelmatig kwijt of beschadigd. Bovendien hanteren fabrikanten verschillende formaten (mini-, micro-, nano-sim), waardoor bijknippen of werken met adapters niet altijd vlekkeloos verloopt. Daarnaast willen fabrikanten af van de ruimte die de simkaart in de telefoon zelf meeneemt. De opgeslagen data op een simkaart kan makkelijk in de telefoon zelf worden opgeslagen.

Providers overtuigen
Apple wilde al eerder van de simkaart af en heeft in zijn laatste generatie iPads e-sim al ingebouwd. Nu heeft Samsung zich hierbij aangesloten en samen hopen de fabrikanten providers van de inzet en voordelen te overtuigen. Dat wordt nog een behoorlijke uitdaging.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.