Mobiliteit steeds belangrijker in Nederland

mxs_1De tijd dat de telefoon gebruikt werd voor het bellen en sms’en is echt voorbij. De mobiele apparatuur, van smartphones tot wearables en tablets, worden een steeds belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Dat blijkt ook uit recente marktcijfers van onderzoeksbureau Gfk.

4G ruimer beschikbaar
De meeste smartphones die op dit moment in Nederland worden verkocht, beschikken over 4G-functionaliteit. De landelijke dekking die KPN en Vodafone inmiddels bieden en de uitrol door T-Mobile en Tele2 bewijzen ook dat 4G in Nederland bij het grote publiek is doorgebroken. 4G maakt snelheden mogelijk, zoals men thuis gewend is. Door de ruimere beschikbaarheid van 4G wordt er ook meer gebruik gemaakt van data. Consumenten en zakelijke gebruikers kijken steeds vaker onderweg video, delen documenten en maken gebruik van videobellen.

81 procent van de in Nederland verkochte mobiele toestellen is inmiddels een smartphone. Ook op mondiaal niveau lijkt de smartphonegroei niet te stuiten. In Q3 2014 gingen er in de hele wereld voor het eerst meer dan 300 miljoen smartphones over de toonbank, een groei van 25 procent ten opzichte van 2013, zo blijkt uit cijfers van Canalys. Als deze groei zich doorzet dan zullen er in 2015 meer dan een miljard smartphones verkocht worden.

Grotere schermen, meer productiviteit
Naast meer gebruik van data is er een andere ontwikkeling te zien. Smartphones worden niet alleen in grotere aantallen verkocht, maar de slimme telefoons worden ook steeds groter. Bijna de helft van het aantal verkochte smartphones heeft een scherm van 4,5 inch of groter. Vooral zakelijke gebruikers zien de voordelen van een groot scherm: meer mogelijkheden en een betere weergave van zakelijke apps, wat de productiviteit ten goede komt. Naast de toegenomen schermgrootte worden smartphones ook steeds dunner. Tot slot is er ook een flinke toename in het aantal verkochte accessoires voor smartphones. Smartphones die zakelijk beschikbaar gesteld worden moeten ook goed beschermd worden, middels een case of screenprotector.

Einde in zicht?
Met dit stijgend marktaandeel van smartphones en toenemende vraag naar 4G-verbinding kan gezegd worden dat de rek er op een gegeven moment uit raakt. Niets lijkt minder waar. Juist doordat gebruikers gewend raken aan de meerwaarde van verbeterde productiviteit door een snelle verbinding en grote smartphone zal de vraag alleen maar stijgen. Bovendien wordt er de komende jaren ook veel geïnvesteerd in zakelijke applicaties, wearables, Internet of Things en 5G. Zeker op het moment dat deze ontwikkelingen samen komen en naadloos op elkaar afgestemd zijn, zal dit vele voordelen bieden voor organisatie, medewerkers en klanten.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.