Hoe IT-beheerders hun mobiele organisatie toekomstbestendig maken

Vrouw op laptopDe veranderende rol van IT en communicatie binnen organisaties is van grote invloed op de rol van de IT-beheerder. Zo blijkt uit onderzoek van Frost & Sullivan onder 1.028 IT-inkopers en -beslissers in de Verenigde Staten en Europa. De factoren die voor groei van de organisatie zorgen, hebben een grote impact op de vaardigheden die IT-beheerders nodig hebben voor de toekomst. IT-beheerders moeten ervan verzekerd zijn dat zij de mobiele wensen van de organisatie(medewerkers) in gedachten houden bij elke investering.

De volgende cijfers bevestigen de snelle groei van mobiele toestellen op de werkvloer:

  • Bijna drie van de vier organisaties verschaffen laptops (74 procent) en smartphones (71 procent) aan hun medewerkers, terwijl bijna de helft (47 procent) tablets verschaft.
  • Bijna de helft (49 procent) van de respondenten geeft aan tablets voor zakelijke doeleinden te gebruiken.
  • 60 procent van de organisaties staat toe dat persoonlijke toestellen verbonden worden met het zakelijke netwerk (BYOD).

Eén beleid voor zakelijke en privétoestellen
IT-beheerders moeten een uniforme manier vinden om zowel zakelijk verschafte toestellen als privétoestellen te integreren met het netwerk van de organisatie. Hiervoor is het nodig één beleid voor persoonlijk gebruik op te stellen, ongeacht wie de eigenaar is van het toestel. Op deze manier zijn er voldoende beheer- en beveiligingsmogelijkheden voor alle toestellen die in de organisatie gebruikt worden.

Belangrijke tips voor de IT-beheerder:

  • Creëer één beleid voor het gebruik van zowel privé- als zakelijke toestellen.
  • Verzorg beveiliging door middel van netwerkbeveiliging, applicaties en device management.
  • Voorzie in selectieve toegang tot bedrijfs-apps op persoonlijke toestellen.
  • Bescherm bedrijfsgegevens en intellectueel eigendom en respecteer tegelijkertijd de privacy van gebruikers.
  • Behoud enige vrijheid voor gebruikers, bijvoorbeeld door self-service en een (bedrijfseigen) app-store.

IT als fundamenteel onderdeel van de gehele organisatie
IT-beheerders staan niet alleen in het maken van IT-gerelateerde beslissingen. IT-oplossingen helpen de gehele organisatie en deze moet dan ook in haar geheel betrokken worden bij IT-beslissingen, zo concludeert Frost & Sullivan. Het is ook belangrijk dat de IT-beheerder sterk(er) betrokken wordt bij de doelstellingen van de organisatie en daarbij luistert naar de wensen van gebruikers. Technologie alleen lost geen problemen op; deze dient op effectieve wijze gebruikt te worden om bij te dragen aan het bereiken van organisatiedoelen.

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*