Gezond en verantwoord aan de slag met een tablet

tabletZakelijk tabletgebruik wordt steeds meer gemeengoed. Het mobiele apparaat wordt vaker gebruikt voor reguliere werktaken, zoals e-mails versturen, teksten schrijven en eenvoudige bewerkingen uitvoeren op documenten. Eigenlijk zijn tablets ergonomisch gezien niet ideaal voor deze meer uitvoerige taken. We geven u enkele aandachtspunten om verantwoord en productief te kunnen werken.

Onjuist gebruik belemmert gezonde werkhouding
Tablets worden voor meer ingezet dan alleen video’s bekijken en surfen op het web. Ze worden ook gebruikt voor schrijftaken die voorheen op een vaste pc of laptop werden gedaan. Doordat een tablet een platte vorm heeft, en vaak ook zo op tafel ligt, buigen gebruikers vaak voorover om het beeld goed te kunnen zien. Dit levert geen verantwoorde werkhouding op. Ook komt het vaker voor dat de arm wordt opgetild om te typen of dat muisfuncties met de hand uitgevoerd worden. Deze belasting leidt tot een verhoogde spierspanning in schouder en nek.

Minder weerstand
Een tablet is uitermate geschikt om onderweg informatie door te nemen en voor surfdoeleinden. Voor het typen van langere teksten is hij dus minder geschikt. Naast dat het ergonomisch minder verantwoord is, is ook de snelheid waarop dit gebeurt lager. De ‘feedback’ die het gebruik van een fysiek toetsenbord geeft, heeft een positieve invloed op het typen. De weerstand van het indrukken en het geluid daarvan ontbreekt op een touch-toetsenbord van de tablet.

Hogere productiviteit met de juiste hulpmiddelen
Wanneer het tabletgebruik beperkt blijft tot kortdurend gebruik, kan een tabletstandaard voldoende zijn. Wanneer er langer op de tablet wordt gewerkt, zijn een extern toetsenbord en een verhoging wenselijk. Door deze hulpmiddelen in te zetten, ontstaat nagenoeg de productiviteit van een laptop, en kan hij veel eenvoudiger meegenomen worden. Het is belangrijk lichamelijke overbelasting te voorkomen en de juiste hulpmiddelen daartoe in te zetten. Iedereen is gebaat bij een gezondere werkhouding.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.