Gebruik zakelijke apps zit in de lift

Steeds meer organisaties maken in toenemende mate gebruik van zakelijke apps. Bijna 80 procent van de ondervraagde organisaties maakt gebruik van tien apps of meer. Dat blijkt uit de derde editie van de Mobile Security and Risk Review van MobileIron. In dit rapport, dat ieder halfjaar inzicht geeft in de stand van zaken rondom mobiele apps en beveiliging, kwamen een aantal interessante conclusies naar voren.

Zakelijke apps door veel organisaties in gebruik
In totaal maakt 79 procent van alle organisaties gebruik van tien of meer zakelijke apps. In veel gevallen worden deze applicaties vanuit de organisatie aangeboden. 18 procent van alle bedrijven maakt gebruik van een Volume Purchase Program (VPP). Dit maakt het makkelijk om op grote schaal zaken als aanschaf en licenties te beheren. Apple’s Device Enrollment Program (DEP) wordt door 13 procent van de organisaties gebruikt voor de configuratie van iOS- en OS X-devices. Door apps op deze manier beschikbaar te maken behouden organisaties de regie over het app-gebruik. Updates met betrekking tot software en veiligheidsinstellingen kunnen integraal worden uitgerold. Verder kunnen organisaties met deze toepassingen eenvoudig bepalen welke apps toegestaan zijn voor zakelijke doeleinden.

Top 10 zakelijke apps

Het onderzoek deed verder onderzoek naar de tien meest gebruikte, beheerde mobiele zakelijke apps. Deze zijn:
1. Webex
2. AnyConnect
3. Concur
4. Adobe Acrobat
5. Pulse Secure
6. Keynote
7. Numbers
8. Pages
9. Google Maps
10. Word

Het onderzoek keek verder naar onbeheerde apps die door organisaties op de zwarte lijst zijn gezet. Deze consumenten-apps worden doorgaans geblokkeerd omdat zij mogelijk toegang bieden tot bedrijfsgegevens. Deze apps worden het vaakst geblokkeerd:
1. Angry Birds
2. Dropbox
3. Facebook
4. WhatsApp
5. Twitter
6. Skype
7. OneDrive
8. Outlook
9. Netflix
10. Google Drive

Veilig app-gebruik noodzakelijker dan ooit
Zo’n 45 procent van de bedrijven doet niet of nauwelijks aan handhaving van beveiligingspolicy’s, meldt het onderzoek. In 30 procent van de gevallen was dit beleid verouderd. Updates worden door slechts 9 procent van alle organisaties gepusht. Online dreigingen nemen echter nog altijd toe. Sterke mobiele beveiliging is daarom erg belangrijk. Het is dan ook verstandig voor organisaties om te kijken naar beveiligingstoepassingen zoals Mobile Device Management-platformen.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.