Flexibel werken als antwoord op toenemende filedruk

De komende jaren staan Nederlanders nog langer en vaker in de file. Zo blijkt uit onderzoek van de ANWB. De filezwaarte neemt steeds verder toe. De beste manier om dit probleem tegen te gaan is volgens de ANWB door het verkeer tijdens de spits te verspreiden. Hiervoor moeten werkgevers en medewerkers meewerken aan oplossingen. Eén daarvan is meer flexwerken. Dit vermindert filevorming in de spits en heeft voordelen voor zowel medewerkers als werkgevers.

Meer en langere files
Voornamelijk tijdens de ochtend- en avondspits zullen de files alleen maar langer worden. In de regio’s Utrecht en Den Haag is de stijgende filezwaarte duidelijk te zien. Gemiddeld stijgt de filezwaarte met 20 procent. In de regio’s Utrecht en Den Haag steeg de filezwaarte dit jaar met 35 procent. Volgens de ANWB is spreiding van het verkeer de oplossing voor het fileprobleem. Hier is wel steun van het bedrijfsleven voor nodig.

Minder verkeer
Om het fileprobleem te verminderen moeten organisaties en medewerkers alternatieve werktijden en technologische oplossingen vinden. Flexibel werken kan een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het fileprobleem. Het zorgt er namelijk voor dat minder medewerkers tijdens de spits moeten reizen. Hierbij werken medewerkers vanaf een andere plek dan een vaste kantoorlocatie, bijvoorbeeld thuis. Er is dus minder woon-werkverkeer.

Voordelen voor zowel werkgever als medewerker
Flexwerken biedt ook andere voordelen voor zowel medewerkers als werkgevers. Zo zijn er minder kantoorplekken nodig, wat de huurkosten voor de werkgever verlaagt. Ook zorgt het voor een betere balans tussen werk en privé, en hogere tevredenheid bij medewerkers. Daarnaast leidt flexibel werken vaak ook tot een hogere arbeidsproductiviteit.

Inzet middelen en beleid noodzakelijk
Om flexibel werken mogelijk te maken is een juiste afstemming tussen organisatie en medewerkers cruciaal. Medewerkers hebben toegang tot de IT-systemen van het bedrijf nodig om goed bereikbaar te zijn vanaf een flexplek. Om flexibel werken op een veilige wijze in te regelen zijn de juiste middelen en het juiste beleid noodzakelijk.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.