Europese Commissie mikt op gratis breedbandinternet in heel Europa

3acd3b29695eb2e64f466381912429e6wifi_imageIn 2020 moet elke Europese stad en gemeente over ten minste een gratis en publiek toegankelijk wifi-netwerk beschikken. Dat is de strekking van het WIFI4EU-project dat is opgezet door de Europese Commissie. Handig voor zowel de zakelijke gebruiker als de consument, maar niet geheel zonder risico’s.

WIFI4EU: ‘Breedbandinternet voor iedereen’
Het doel van het WIGI4EU-project is het beschikbaar maken van breedbandinternet voor iedereen binnen Europa. De bedoeling is dat tegen 2020 openbare plekken zoals bibliotheken, parken en pleinen zullen zijn voorzien van een wifi-netwerk. Zo kunnen ook mensen die minder makkelijk toegang hebben tot internet, zoals ouderen, profiteren van de snelheden van breedbandverbindingen. De Europese Commissie heeft aangegeven in het voorjaar van 2017 te willen beginnen met het opzetten van projectgroepen. Gemeenten kunnen subsidie aanvragen voor de financiering, maar zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Handig, maar niet zonder risico’s
Het initiatief is een min of meer logische vervolgstap in de digitalisering van de maatschappij. Zowel zakelijke gebruikers als consumenten maken steeds meer gebruik van toepassingen die verbonden zijn met het internet. Altijd en overal online zijn wordt steeds meer gemeengoed. Gratis openbare breedbandverbindingen kunnen locatieonafhankelijk werken onder zakelijke gebruikers bijvoorbeeld stimuleren. De keerzijde van de medaille is echter dat het gebruik van openbare wifi-netwerken niet altijd even veilig is.

Goede beveiliging mobiele devices steeds belangrijker
Doordat iedereen zonder enige vorm van beveiliging gebruik kan maken van deze netwerken is het risico op inbreuk relatief groot. Cybercriminelen kunnen eenvoudig inbreken op verbonden smartphones en tablets, met alle gevolgen van dien. Daarom wordt het steeds belangrijker om mobiele devices adequaat te beveiligen. Bijvoorbeeld door middel van Mobile Device Management, dat devices in hoge mate kan beveiligen en het beheer vereenvoudigt. Ook systeemupdates en VPN-verbindingen kunnen de zakelijke gebruiker veel leed besparen. Risico’s kunnen tevens worden verminderd door mobiele devices te voorzien van een eigen mobiele breedbandverbinding, zoals 4G.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.