Effectief mobiel werken doe je zo

Zo’n driekwart van alle organisaties in Nederland ondersteunt mobiel werken. Dat concludeerde Samsung vorig jaar op basis van eigen onderzoek. Deze manier van werken biedt zowel organisaties als medewerkers veel voordeel, zoals meer werkplezier en een hogere productiviteit. Maar wat heb je nu precies nodig om optimaal mobiel te kunnen werken? Een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Flexibele werkplek 
Om mobiel te kunnen werken heb je een werkplek nodig die hiervoor is ingericht. Géén vaste pc, wél mobiele devices. Géén inflexibele softwarelicenties, wél applicaties. Ook snel draadloos internet, bijvoorbeeld via wifi of 4G, is een belangrijke vereiste. In combinatie met koppeling met het bedrijfsnetwerk beschik je zo over een flexibele oplossing die je in staat stelt te werken waar en wanneer jij dat wilt.

Sterke beveiliging 
Sterke beveiliging is tegenwoordig sowieso een absolute must. Er verschijnt steeds meer malware, die vaak steeds moeilijk te herkennen is. Ook het aantal hacks neemt nog altijd toe. Mobiel werken vergroot de kans op datalekken nog eens. Dat komt omdat er een verhoogd risico op diefstal of verlies van het device is. Ook het gebruik van onveilige wifi-netwerken vergroot het risico op datalekken. Mobile Device Management-toepassingen en VPN-verbindingen bieden hierin uitkomst. Door hier gebruik van te maken wordt het risico al een heel stuk teruggebracht.

Afspraken met de organisatie 
Een van de meest in het oog springende kenmerken van mobiel werken is dat de traditionele 9-tot-5-werkdag komt te vervallen. Ook werken medewerkers hierbij buiten het directe toezicht van collega’s en leidinggevenden. Het is daarom belangrijk om vooraf goede afspraken te maken over mobiel werken. Denk aan het bepalen van werktijden, contactmomenten en eventueel verwachte productiviteit. Ook is het belangrijk om af en toe fysieke afspraken in te plannen. Zo wordt voorkomen dat medewerkers binding met de organisatie verliezen. Het maken van goede afspraken zorgt ervoor dat zowel organisatie als medewerkers weten waar zij aan toe zijn.

Prettige werkomgeving 
Ook de omgeving waarin gewerkt wordt is een belangrijke factor bij mobiel werken. Het is verstandig een plek uit te kiezen waar ongestoord en geconcentreerd kan worden gewerkt. Externe flexplekken zijn daarvoor in de regel geschikt, horecagelegenheden meestal wat minder. Thuiswerkers zouden goede afspraken moeten maken met andere gezinsleden. Zo worden overbodige storingen voorkomen en kan er rustig en productief worden gewerkt.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen je vakgebied.