Diversiteit vaak grote uitdaging voor IT-managers

Een toenameDiversiteit vaak grote uitdaging voor IT-managersin gebruik van mobiele apparaten en apps zijn een nieuw zorgenkindje voor de CIO. Mobiele technologie zou daarom een integraal onderdeel moeten zijn van de algehele IT-strategie. Steeds vaker worden zakelijke mobiele apparaten voor privédoeleinden gebruikt. Het beheer van mobiele apparaten is daardoor voor menige IT-afdeling een grote uitdaging. Er moeten steeds meer apparaten worden beheerd, waardoor privégebruik en zakelijk gebruik gescheiden moeten worden.

Het beheer van mobiele devices is extra complex doordat er veel verschillende apparaten en besturingssystemen in omloop zijn. Google en Apple bepalen 80 tot 90 procent van de markt, maar de verwachting is dat Windows in de toekomst een grotere rol gaat spelen op mobiele devices. Ook de diversiteit in beheerssoftware is groot. Niet één speler op dit gebied is dominant.

Apparatuur vaker door werkgever verschaft
Mobile device management is op verschillende manieren toe te passen. Hoewel Bring Your Own Device (BYOD) in de media veel aandacht krijgt, blijkt dat het beleid waarbij werknemers hun eigen apparatuur mogen gebruiken voor zakelijke doeleinden in de praktijk meer gebruikt kan worden. Corporate Owned, Personally Enabled (COPE), waarbij de door de organisatie geleverde devices aan het personeel worden weggegeven, wordt meer toegepast dan BYOD.

Native apps, webapps of hybride apps?
Naast de belangrijke apps die op veel devices standaard geïnstalleerd zijn, maken organisaties en gebruikers veelvuldig gebruik van zakelijke apps. De verwachting is dat dit in toekomst alleen maar zal toenemen. Zijn het native apps of webapplicaties die de toekomst hebben? Het voordeel van webapplicaties is dat ze eenvoudig te updaten zijn en real-time kunnen worden bijgewerkt. Native apps zijn vaak geschikter voor specifieke toepassingen en kunnen bovendien alle functies van een bepaald apparaat aanspreken. Een nadeel is dat native apps lastiger te beheren zijn.
Sommige organisaties kiezen daarom niet meer voor het maken van eigen apps, maar maken hun website en webapplicaties responsive. Op die manier worden ze op alle verschillende devices optimaal weergegeven. Hybride apps, waarbij sprake is van een webapp met native plug-ins, worden  nog nauwelijks ontwikkeld.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.