Beleid zonder cloud ondenkbaar in de toekomst

Beleid zonder cloud ondenkbaar in de toekomstOndanks dat de cloud steeds vaker wordt ingezet, zijn er nog steeds bedrijven die de cloud angstvallig buiten de deur houden. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt echter dat over vier jaar een IT-beleid waarin de cloud ontbreekt, net zo zeldzaam is als een organisatie waar geen internet gebruikt wordt. De cloud zal in toenemende mate de standaardoptie worden voor software-implementaties.

Toekomst enkel SaaS-productie
Naar verwachting zal in 2019 ruim 30 procent van de investeringen van de honderd grootste softwareleveranciers van cloud-first naar cloud-only verschuiven. Softwareleveranciers zullen steeds minder on-premise varianten ontwikkelen en de nadruk meer leggen op Software-as-a-Service (SaaS). Zij gaan er dus vanuit dat bedrijven oplossingen vanuit de cloud willen afnemen.

Toch zal niet alles cloudgebaseerd worden. Voor sommige doeleinden blijft de cloud niet geschikt. Het extreme ‘no-cloud-beleid’ wordt echter door steeds minder bedrijven gehanteerd. Bedrijven kunnen de voordelen van de cloud niet meer negeren. Naar verwachting wordt de hybride cloud de meest populaire vorm van de cloud.

Voordelen: snel uit te rollen, verhoogde productiviteit en mobiliteit
Werken vanuit de cloud kent vele voordelen. Zo is een cloudnetwerk bijvoorbeeld snel uit te rollen. Toepassingen zijn vaak binnen enkele minuten al te gebruiken. Dit in tegenstelling tot het selecteren, aanschaffen en installeren van eigen oplossingen. Ook vraagt werken vanuit de cloud minder aandacht van de ICT-afdeling. Cloudoplossingen worden automatisch voorzien van de laatste updates, waardoor IT’ers hier geen tijd meer in hoeven te investeren.

Daarnaast draagt de cloud bij aan de mobiliteit van medewerkers. Documenten die opgeslagen zijn in de cloud zijn met een internetverbinding overal bereikbaar. Gebruikers kunnen hierdoor altijd aan het werk, waar ze ook zijn. Mobiel werken wordt eenvoudiger door het gebruik van specifieke zakelijke cloudapplicaties.

Schaalbaar, lagere kosten en goed beveiligd
Ook is de capaciteit eenvoudig op of af te schalen. Bij meer of minder vraag is de te gebruiken bandbreedte of het aantal licenties met enkele drukken op de knop aan te passen.

Cloudtechnologie zorgt verder voor lagere kosten. Er hoeven bijvoorbeeld geen eigen servers of centrales meer aangeschaft te worden, waardoor de gebruikskosten van hardware dalen. Ook het al eerder genoemde specialistische onderhoud binnenshuis valt voor een groot deel weg. Als laatste en een van de belangrijkste voordelen kan de doorgaans strikte beveiliging genoemd worden. Versleuteling, authenticatie, back-up, fysieke beveiliging, firewalls en malwarebescherming zijn nog maar enkele maatregelen die providers treffen om de veiligheid te waarborgen.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.