Apple SIM: niet langer vast aan één provider

sim-kaartenDe nieuwe iPads die Apple onlangs lanceerde, hebben een eigen SIM-kaart, die geschikt is voor verschillende providers. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld wanneer ze op reis zijn wisselen van provider.

Apple SIM, een neutrale simkaart
Tijdens de presentatie van de iPad Air 2 en iPad Mini 3 werd Apple SIM niet expliciet aangekondigd, maar in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk wordt hij wel degelijk geleverd. Het blijkt een neutrale simkaart te zijn. Met deze kaart kunnen bezitters van een nieuwe iPad met mobiel internet zelf een provider kiezen in de instellingen van iOS. In de Verenigde Staten zijn Sprint, AT&T en T-Mobile op deze manier beschikbaar. In het Verenigd Koninkrijk vooralsnog alleen EE. Buiten deze landen werkt het momenteel nog niet.

Tijdelijke abonnementen afsluiten
De bedoeling is dat gebruikers met de Apple SIM tijdelijke abonnementen kunnen afsluiten bij een provider zonder telkens een andere simkaart te hoeven gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld van pas komen voor zakelijke gebruikers die veel in het buitenland zijn. Het is dan mogelijk in het land van bestemming een lokaal abonnement af te sluiten, waardoor de datakosten aanzienlijk beperkt kunnen blijven. Dataverbruik via een provider in het thuisland is in het buitenland vaak aanmerkelijk duurder.

Geen device kopen bij de provider?
Net als de simkaart van de afzonderlijke providers is Apple SIM in en uit het toestel te halen. Apple heeft aangegeven in de toekomst iPads met vaste simkaart te willen leveren.

Providers moeten zichzelf bij Apple melden wanneer ze ondersteuning willen bieden voor Apple SIM. Op dit moment is er alleen dekking in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Met Apple SIM in toekomstige iPhones zou de aanschaf van een telefoon bij een provider tot het verleden kunnen gaan behoren. Nu kopen klanten vaak een telefoon bij een provider, waarbij ze een of twee jaar aan een contract vastzitten. Een nadeel van deze aanpak zou zijn dat klanten in één keer een fors bedrag voor de telefoon moeten afrekenen in plaats van afbetaling in termijnen via de provider.

Dit artikel komt uit Telecomcontent.nl, dé database met kwalitatieve content voor telecom & IT. Houd klanten en relaties op de hoogte en bouw autoriteit op binnen uw vakgebied.